Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 04:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/abort-ska-bli-lagligt-i-sydkorea/

Världen

Abort ska bli lagligt i Sydkorea

Demonstranter firar beslutet från Sydkoreas författningsdomstol att ändra abortlagen i landet. Foto: Lee Jin-man/AP

Sydkoreas författningsdomstol kommer att ändra abortlagen i slutet på nästa år rapporterar AFP. I nuläget är det förbjudet för kvinnor att göra en abort och straffet kan bli upp till ett års fängelse. 

Rätta artikel

Sydkorea är en av få industrialiserade nationer där abort fortfarande är olagligt. Förutom när det gäller fall av våldtäkt, incest eller när moderns hälsa är i fara. 

Enligt den gamla abortlagen från 1953 är det olagligt att utföra en abort. Den lagen strider mot grundlagen enligt domstolen, därför kommer den nu ändras i slutet på nästa år. Kvinnor som genomgår en abort kan i dag dömas till ett års fängelse och böter. Läkaren som utfört aborten kan dömas till två års fängelse.

En opinionsundersökning som gjordes 2017 visar att 51,9 procent av Sydkoreas befolkning är för att avskaffa förbudet. Demonstranter mot förbudet har i olika kampanjer uttalat sig om att abortförbudet främst drabbar de yngre kvinnorna i landet och menar att de är mest utsatta för stigmat.  

En undersökning förra året kunde konstaterade att en av fem kvinnor som varit gravida genomförde en abort. Endast en procent av kvinnorna sa att de hade en laglig anledning att genomföra den. 

Vissa religiösa församlingar i Sydkorea har varit skeptiska till lagändringen och vissa av de evangeliska megakyrkorna i landet har försvarat förbudet.  

– Abort är helt enkelt att embryon tar ansvar för saker de inte borde, sa Ku In-hoe, professor vid Katolska universitetet i Korea, förra året.

Läs mer: Elvaåring i Argentina nekades abort – födde våldtäktsmans barn

Läs mer: Sydkoreas unga kvinnor tar strid för fri abort

Läs mer: Teodora del Carmen Vásquez födde ett dött barn – satt 10 år i fängelse för mord