Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Abortfall upprör hela Brasilien

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva riktar skarp kritik mot en katolsk biskop som gett order om att modern till en nioårig flicka och flera läkare ska exkommuniceras sedan flickan genomgått en abort.

Nioåringen väntade tvillingar efter att ha blivit våldtagen av sin styvfar.

- Som kristen och katolik beklagar jag djupt att en biskop i den katolska kyrkan har en sådan konservativ attityd, sade Lula.

Enligt Lula gjorde läkarna vad de borde, rädda den lilla flickans liv.

- I det här fallet har den medicinska professionen mer rätt än kyrkan, sade Lula.

Tvillingfostren aborterades i onsdags. Biskopen gick omedelbart till angrepp mot modern som samtyckt till ingreppet och läkarna som utförde aborten.

- Guds lag står över mänsklig lag. Så när en mänsklig lag. . .står i motsats till Guds lag, saknar den mänskliga lagen värde, dundrade biskop José Cardoso Sobrinho.

Fallet har gett upphov till en häftig debatt i Brasilien, där abort i princip är förbjudet. Undantagen gäller om kvinnan blivit gravid efter våldtäkt eller om graviditeten utgör en fara för kvinnans liv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.