Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Abortfrågan delar liberala New York

I New York City leder nära 40 procent av alla graviditeter till abort – något som fått motståndarna att kalla staden för ”aborternas paradis”. En grupp präster och aktivister är på frammarsch för att få till en förändring: kvinno­center där abort inte är ett alternativ.

I skuggan av hög arbetslöshet och trasslig ekonomi pågår kampen om kvinnokroppen i USA. Ett flertal republikanskt styrda delstater har under året infört inskränkningar mot fri abort.

Men även i demokratiska New York – som knappt har några restriktioner – finns motståndare, de som kämpar för ”pro-life”.

Den kala kyrkan New Horizon, inhyst i ett rött tegelhus i Harlem, leds av pastorn Michel Faulkner. I fyra år har han arbetat aktivt för att minska antalet aborter i New York City.

– Människor tror att mödrar har mer rätt att bestämma än ett ofött barn. Men en graviditet är ett liv, ­säger han beslutsamt.

Tillsammans med en grupp läkare, präster och volontärer håller han i trådarna för planeringen av två nya kvinnokliniker i staden – en i Queens och en i Harlem.

– Abortstatistiken är absurt hög bland svarta kvinnor, på vissa platser över 50 procent. Det är dem vi vill nå. Vi måste visa dem att det finns alternativ, fortsätter Michel Faulkner.

Han menar att det finns flera ­anledningar till den höga abortstatistiken. Bland annat är det en finansiell fråga för många fattiga familjer som inte anser sig ha råd att uppfostra ett barn. Hjälp finns att få, hävdar Michel Faulkner, och Gud lyssnar på alla.

Men att införa strängare lagar tror han inte på, eller rättare sagt orkar han inte kämpa för det då han spår att det kommer ta alldeles för lång tid. I stället gäller det att informera ungdomar om riskerna.

– Sex består inte bara av njutning, det handlar om ansvar. Kondomer är inte tillverkade för att fungera till 100 procent, säger han apropå ­ämnet återhållsamhet.

Den kristna organisationen EMC Frontline, som redan har 15 mottagningar i New York City, ska även den öppna fler i år. Till tidningen NY Daily News säger chefen Chris Slattery att en expansion av kvinno­center är nödvändig för att tävla mot alla abortkliniker som breder ut sig.

”Struntprat”, hävdar Andrea ­Miller, chef för abortförespråkarna Naral Pro-Choice New York.

– Krismottagningar som abortmotståndare driver försöker påskina att de är fullskaliga kliniker med läkare och psykologer, vilket inte är sant. Kvinnor luras att tro att de besökt en trovärdig vårdgivare. Dessutom sprider de ofta falsk information såsom att aborter kan framkalla bröstcancer, säger hon upprört.

Allt slagkraftigare lobbykampanjer från landets abortmotståndare har dock gett resultat i opinionen. En färsk gallupundersökning visar att 41 procent är ”pro-choice”, det vill säga att modern själv får bestämma över sin kropp. Motsvarande siffra var 47 procent förra sommaren och inte sedan Gallup började ställa frågan 1995 har abortmotståndet varit så högt.

Karolina Reyes har svårt att förstå detta. Hon bor i ett lugnt område i södra Queens som är känt för sina milslånga stränder och surfingvågor. För abortkritikerna är det däremot ett krisområde – här gör varannan kvinna abort.

– Alla kvinnor borde själva få bestämma om de vill ha ett barn eller inte, säger hon och tittar kärleksfullt på sonen Kristian som sitter i en bärsele på hennes mage.

Han har precis fyllt en månad.

Hennes väninna Mari Ventura nickar.

– I Dominikanska Republiken där jag växte upp är det olagligt med abort så kvinnorna måste leta upp läkare ille­galt. Inte ens vid svåra sjukdomar är det okej. En vän till ­familjen hade leukemi men hon vägrades abort, säger hon och skakar sorgset på huvudet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.