Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Abortlag fall för domstol i Arizona

I Arizona har en lag som för­bjuder kvinnokliniker att använda skattemedel för abort blivit ett fall för domstol.

Den nationella vårdkedjan Planned Parenthood har stämt delstaten, och lagen som skulle ha trätt i kraft i dag väntar nu på rättsligt utslag.

Det pågår en konservativ lobby­kampanj i USA för att stoppa aborter. Ivrigast med att förändra abortlagstiftningen är delstater med republikansk majoritet, såsom Arizona.

Där förbjuds från och med i dag aborter efter vecka 20, i stället för vecka 24, såvida det inte gäller akuta sjukdomsfall.

Men en annan lag, som guvernören Jan Brewer skrev under i maj, får dock vänta. I skottgluggen står Planned Parenthood som till viss del får skattepengar för att finansiera sina 800 kvinnokliniker över hela landet.

Planned Parenthood, som ofta är den enda vårdinrättningen för kvinnor utan sjukförsäkring, ger tre miljoner patienter möjlighet till preventivmedelsrådgivning, mammografi, graviditetstester och abort.

Och det är just det sistnämnda som republikanska politiker kämpar emot.

De senaste två åren har tretton delstater antagit nya regler för att minska finansiella medel för Planned Parenthood som i sin tur har stämt sex av delstaterna, varav den senaste är just Arizona. Vid de tidigare fem fallen har vårdkedjan fått domstols­besluten på sin sida.

Fram till ett rättsligt utlåtande kring den nya lagen i Arizona har en domstol i Phoenix beslutat att Planned Parenthood får driva sin verksamhet intakt.

– Det här fallet handlar inte om oss, det handlar om alla kvinnor som är i behov av vård. Vår största prioritet är att tillhandahålla detta – oavsett vad vissa politiker anser, sa Bryan Howard, chef för Planned Parenthood i Arizona, i ett uttalande.

Abortmotståndarrörelsen SBA’s List som har varit mycket pådrivande för den nya lagen är upprorisk. I ett mejl till sina anhängare kommenterar organisationens ledare Marjorie Dannenfelser situationen.

– Planned Parenthood vet att det bästa de kan göra för att öka antalet aborter är att övertyga abort­före­språkare i kongressen. De kommer att spendera miljoner på att få ­Obama omvald och det är vår uppgift att se till att de inte lyckas, skriver hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.