Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 05:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/acceptansen-for-homosexuella-okar-men-inte-overallt/

Världen

Acceptansen för homosexuella ökar – men inte överallt

Manifestation för hbtq-rättigheter i Polens huvudstad Warszawa förra helgen.
Manifestation för hbtq-rättigheter i Polens huvudstad Warszawa förra helgen. Foto: Janek Skarzynski/AFP

Acceptansen för homosexualitet ökar brett i världen. Det visar en ny studie som genomförts i 34 länder, rapporterar Reuters. Forskarna slår samtidigt fast att det finns stora regionala och demografiska skillnader, och att samkönat sex  fortfarande är olagligt i 68 länder. 

Studien genomfördes mellan maj och oktober i fjol. Drygt 38.400 personer från 34 länder deltog. Den genomsnittliga siffran för dessa länder visar att 52 procent anser att homosexualitet bör accepteras, medan 38 procent är emot.

– Överlag lutar förändringarna mer åt acceptans, säger Jacob Poushter från den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center som ligger bakom studien, till Reuters.  

I många av de länder som deltog i studien var det en markant skillnad jämfört med tidigare studier – bland annat i Sydafrika, Sydkorea och Indien hade acceptansen för homosexualitet ökat kraftigt. 

Samtidigt visar studien att det finns stora regionala skillnader gällande synen på homosexualitet. I Sub-Sahara och Mellanöstern anser en övervägande majoritet att homosexualitet inte ska accepteras, medan majoriteten av befolkningen i Nord- och Sydamerika samt Västeuropa är positivt inställd. 

Öppenhet för hbtq-frågor var även knuten till ekonomisk utveckling, menar forskarna. Länder som Sverige hade generellt positiva åsikter om homosexualitet, jämfört med åsikterna om homosexualitet i låginkomstländer som Nigeria.

Överlag har lagar som främjar hbtq-rättigheter ökat. Sedan Nederländerna blev det första landet att tillåta samkönade äktenskap 2001 har ytterligare 27 länder följt efter. 

Samkönat sex är dock fortfarande olagligt i 68 länder, enligt International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, ILGA, varav sex av länderna tillämpar dödstraff för sexuella handlingar som sker i samförstånd mellan två personer av samma kön. 

Flera av de länder som kriminaliserat samkönat sex finns i Afrika. Men även där pågår arbete för att ändra lagarna, bland annat i Gabon, vars parlament ska rösta om just detta inom kort. 

Juridiska hbtq-rättigheter innebär dock inte automatiskt att attityder gentemot dessa personer förändras, menar forskarna på Pew Research Center. Andra faktorer som ekonomi, utbildning, ålder och religion påverkar mer, menar dem. 

– Den långsiktiga trenden har varit en allmän ökning av acceptans som kanske inte påverkas lika mycket av förändringarna i de övergripande lagarna, säger Poushter till Reuters. 

– Vi ser att det generellt är de underliggande demografiska faktorerna som gör skillnad.

Yngre människor var mycket mer benägna att acceptera homosexualitet än äldre, enligt studien. Nästan 80 procent av sydkoreanerna i åldrarna 18 till 29 ansåg att homosexualitet bör accepteras, medan enbart 23 procent av personerna över 50 år tyckte likadant. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt