Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Advokaten: ”Assange kommer att kunna lämna ambassaden”

Julian Assanges svenska försvarsadvokat Per E Samuelson, fotograferad 2011.
Julian Assanges svenska försvarsadvokat Per E Samuelson, fotograferad 2011. Foto: Claudio Bresciani/TT

Julian Assanges svenska advokat Per E Samuelson är nöjd med åklagarnas beslut om att lägga ner förundersökningen mot Assange.

– Ur svensk synpunkt är Assange nu en fri man, säger han.

– Ur svensk synpunkt är han nu en fri man. Sverige lägger inte längre inte något hinder i vägen, säger Per E Samuelson efter beskedet.

Efter förhören ansåg hans svenske advokat Per E Samuelson att åklagarnas bevisning hade försvagats och att häktningen därför borde hävas. I en intervju med Ekot bekräftar Per E Samuelson att Julian Assange nu är en fri man.

– Vi har vunnit målet. Förundersökningen är nedlagd, säger han till Ekot.

På frågan om hur åklagaren Marianne Ny ser på att Per E Samuelson ser den nedlagda utredningen som en seger svarar hon:

– Det är möjligt att han inte har läst hela beslutet. Sedan är det naturligtvis hans bedömning på hur han uppfattar beslutet, säger Marianne Ny.

På frågan hur Julian Assange har sett på den svenska häktningen säger Per E Samuelson att Assange ser det som en stor kränkning att han över huvud taget har behandlats på det här sättet.

Per E Samuelson har arbetat för att få häktningen hävd – även om utredningen mot Wikileaksgrundaren Assange fortsätter – med anledning av att han är brottsmisstänkt i USA. Därmed har Sverige, enligt Samuelson, ”en skyldighet att se till att han kan använda sin politiska asyl på ett anständigt sätt och inte bara inne på ambassaden”.

När nyheten om att utredningen läggs ned la Julian Assange ut en bild på sig själv på Twitter där han ler.

Det är dock inte fritt fram för Assange att lämna den ecuadorianska ambassaden där han bor och gå ut Londons gator. Brittisk polis kommer att gripa honom om han lämnar ambassaden, uppger Reuters. Det beskedet är inte speciellt oväntat, enligt Per E Samuelson.

– De har de hotat och skramlat med det här ganska länge. Vad det betyder återstår att se. Det kommer att lösa sig ganska snabbt, Julian Assange kommer på sikt att kunna lämna ambassaden, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.