Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/afd-politiker-avbrot-intervju-efter-jamforelse-med-hitler/

Världen

AFD-politiker avbröt intervju efter jämförelse med Hitler

Foto: Alexander Mahmoud

Den tyska politikern Björn Höcke från högerradikala partiet Alternativ för Tyskland avbröt en tv-intervju sedan hans retorik jämförts med Adolf Hitler.

Björn Höcke är affischnamn för AFD:s högerflygel. Han har ofta anklagats för rasistiska uttalanden och blev internationellt känd efter att han kallade förintelsemonumentet över Europas mördade judar i Berlin för ”ett skammens monument”. 

Inför en intervju med Björn Höcke hade det statliga tyska tv-bolaget ZDF bett politiker från AFD att avgöra om ett uttalande kom från Björn Höcke eller var hämtade ur Adolf Hitlers Mein Kampf.

– När vändpunkten är nådd, då kommer vi tyskar inte att göra saker till hälften. Vi kommer att göra oss av med modernitetens skräphögar, löd citatet.

Rätt svar var Höcke, men en politiker var säker på att det handlade om ett citat från Hitler och fem andra sa att de inte kunde avgöra ursprunget, rapporterar The Guardian.  

När Höcke konfronterades med uppgifterna togs han på sängen. Han krävde att intervjun skulle göras om. När reportern vägrade hotade Höcke med ”allvarliga konsekvenser” och lämnade sedan tv-studion.

Intervjun spelades in förra veckan och sändes i söndags.

Läs mer: Missnöje bakom ytterhögerns framgång i östra Tyskland