Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

AfD:s framgångar i tyska delstatsvalen liknas vid en jordbävning

AfD:s Frauke Petry och Albrecht Glaser.
AfD:s Frauke Petry och Albrecht Glaser. Foto: John Macdougall/AFP

Berlin. Tyskarna vaknade på måndagsmorgonen upp i ett land som inte är sig likt efter söndagens tre delstatsval. Valframgångarna för Alternativ för Tyskland liknas vid en jordbävning som får varaktiga följder.

AfD (Alternativ för Tyskland) har visserligen tre år på nacken och har sedan tidigare tagit plats i fem delstatsparlament. Ändå gav söndagens valsegrar ett eko som aldrig förr eftersom röstsiffrorna inte låg i marginalen, utan drabbade de etablerade partierna hårt.

Valet var också det första sedan flyktingkrisen brutit ut på allvar och dominerat den politiska debatten i ett halvårs tid. Det hette i förväg att det var en omröstning om den politik som förbundskanslern Angela Merkels kristdemokratiska CDU fört tillsammans med regeringspartnern Socialdemokraterna (SPD) i flyktingkrisen.

De etablerade partierna klamrade sig fast vid enskilda ljuspunkter sina kommentarer. Angela Merkels CDU tappade mark i alla de tre delstaterna där valet ägde rum.

Mest dramatisk var förlusten i Baden-Württemberg och här tröstar sig CDU med att segern gick till en politisk personlighet, De grönas Winfried Kretschmann, som helhjärtat ställt sig bakom Merkels flyktingpolitik.

För Socialdemokraterna (SPD) var valen egentligen en ännu större katastrof sett till förlusterna i Sachsen-Anhalt och Baden-Württemberg.

Ljuspunkten för SPD var Malu Dreyer som höll ställningarna i Rheinland-Pfalz. I likhet med Kretschmann är personen Dreyer enormt omtyckt på hemmaplan. Dreyer har också ställt sig bakom Angela Merkels flyktingpolitik till skillnad från sin utmanare från CDU.

Valets dubbla budskap – stödet både till AfD och Merkel-anhängarna Kretschmann och Dreyer – skapade problem för tidningarnas rubriksättare.

Foto: Marijan Murat APAngela Merkel. Foto: Marijan Murat/AP

Landets största tidning, Bild, kunde bara utbrista ett stort ”wahnsinn på sin förstasida. Chefredaktören Tanit Koch skriver att Angela Merkel lidit ett enormt nederlag som partiledare, hennes hållning i flyktingfrågan fick dock inte bakläxa.

Liberala Süddeutsche Zeitungs förstasida vittnar också om dubbelheten: Seger för Kretschmann, triumf för AfD.

På ledarplats skriver inrikeschefen Heribert Prantl att valet går till historien, det visar hur framtiden kommer att se ut för den tyska demokratin och pekar på farorna som hotar i form av AfD.

Prantl håller dock fram Winfried Kretschmann som motbild, han visar hur viktig trovärdighet och integritet är för toppkandidaterna i dagens politik oberoende av partitillhörighet.

Konservativa Frankfurter Allgemeine Zeitung lyfter fram De grönas seger på sin förstasida med den vithårige 67-åringen jublande på bild tillsammans med hustrun Gerlinde Kretschmann.

Tidningen har sedan i höstas kritiserat regeringens flyktingpolitik och på ledarplats skriver utgivaren Berthold Köhler att valresultatet förhoppningsvis väcker de etablerade partierna och att de inte somnar om i tron att protestpartier försvinner lika snabbt som de kommit.

Köhler anser att Merkel skapat utrymme för AfD genom att föra sitt CDU långt till vänster.

Berlin-tidningen Tagesspiegel liknar valet vid en jordbävning och skriver att de två stora partierna CDU och SPD nu måste fråga sig hur de ska reagera på AfD:s framgångar och att det bör ske snabbt.

Alternativa Taz, en tidning som står De gröna nära, är känd för kluriga förstasidesrubriker. Denna måndag verkar inspirationen ha sinat. Rubriken lyder 85 procent förblir coola och Taz konstaterar att en överväldigande majoritet trots allt valt partier som står bakom Angela Merkels flyktingpolitik.

Fakta. Valresultaten
 • Sachsen-Anhalt
  Sittande regering: Kristdemokraterna (CDU) och Socialdemokraterna (SPD)
  CDU 29,7 (32,5), SPD 10,2 (21,5), De gröna 5,0 (7,1), Vänstern 15,7 (23,7), Alternativ för Tyskland 24 (-), Liberala FDP 4,9 (3,8)
 • Rheinland-Pfalz
  Sittande regering: SPD och De gröna
  CDU 31,8 (35,2), SPD 35,4 (35,7), De gröna 5,2 (15,4), Vänstern 2,9 (3,0), Alternativ för Tyskland 12,4 (-), Liberala FDP 6,1 (4,2)
 • Baden-Württemberg
  Sittande regering: De gröna och SPD
  CDU 27,1 (39), SPD 12,7 (23,1), De gröna 30,4 (24,2), Vänstern 3,0 (2,8), Alternativ för Tyskland 15 (-), Liberala FDP 8,3 (5,3)
Läs mer. Delstatsval i Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.