Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 09:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/affarsman-kopplade-till-trumputredning-gripna/

Världen

Affärsmän kopplade till Trumputredning gripna

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Foto: Carolyn Kaster/AP

Två utlandsfödda affärsmän som gripits i USA har kopplingar till utredningen om att starta riksrättsprocess mot president Donald Trump.

TT Text

Affärsmännen är verksamma i Florida och misstänkts nu för brott mot lagarna om finansiering av politiska kampanjer. De har varit inblandade i försöken av Rudy Giuliani, Trumps advokat, att få Ukraina att utreda Hunter Biden, son till den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden, för korruption när han arbetade i ett ukrainskt energibolag.

Demokraterna i kongressen utreder ett eventuellt riksrättsförfarande mot Trump. Detta sedan presidenten under ett telefonsamtal den 25 juli med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bett om en utredning av Hunter Biden, i vad som anses vara i syfte att svartmåla Joe Biden inför nästa års presidentval. Donald Trump nekar till att ha gjort fel.

Giuliani har medgett att affärsmännen är hans klienter och att de hjälpt honom försöka få Ukraina att utreda Hunter Biden.

Enligt åklagare har de två misstänkta bidragit med 325.000 dollar (drygt 3,2 miljoner kronor) till en kommitté som samlade in pengar till Trumps kampanj. De ska också olagligt ha försökt donera utländska pengar, däribland minst en miljon dollar från en icke namngiven rysk affärsman, till personer som försökte bli valda till federala och delstatliga poster i USA.

Den ene affärsmannen är enligt Reuters född i Ukraina och den andre i Vitryssland. När de greps på onsdagen planerade de att flyga till Österrike några timmar senare, enligt en källa.

Representanthuset skickade i förra månaden brev till de båda affärsmännen där de ombads att vittna och överlämna dokument som rör Giulianis agerande.

Några dagar efter samtalet i juli mellan Trump och Zelenskyj reste en av Zelenskyjs högsta rådgivare, Andrej Jermak, till Madrid för att träffa Giuliani.

Nu säger Zelenskyj att han inte är säker på att han ska ge tillstånd till Jermak att resa till USA för att vittna i utredningen om att eventuellt inleda riksrättsförfarande mot den amerikanske presidenten.

Tre demokratiska utskottsordförande i kongressen har utfärdat en stämning för att tvinga energiminister Rick Perry att senast den 18 oktober lämna in dokument som kan röra försöken att starta utredning mot Hunter Biden.

”På senare tid har offentliga rapporter väckt frågor över någon roll du kan ha spelat för att förmedla eller förstärka presidentens skarpa budskap till den ukrainske presidenten”, skriver utskottsordförandena i ett brev till Perry.

Läs mer:
Biden: ”Trump borde ställas inför riksrätt”

Björn af Kleen: Trump häcklas av sina närmsta bundsförvanter  

Martin Gelin: Lojaliteten till Trump utmanar USA:s statsskick