Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Affärsman sattes i fängelse efter Facebookinlägg

Martin Shkreli på väg till rättegången.
Martin Shkreli på väg till rättegången. Foto: Seth Wenig/AP

Den amerikanske affärsmannen Martin Shkreli sätts i fängelse i väntan på att straffet för en bedrägeridom ska fastställs. Detta eftersom han anses vara en fara för allmänheten.

Anledningen till att Shkreli nu låses in är ett inlägg som han gjorde på Facebook den 4 september. Han utlovade 5 000 amerikanska dollar för ett hårstrå från Hillary Clinton. Inlägget gjordes strax innan Clinton började sin bokturné.

Shkreli, som har varit fri mot borgen sedan han greps i december 2015, var tyst och stilla när han fördes ut ur rättsalen i Brooklyn, efter domaren Kiyo Matsumotos beslut.

Hans advokat hävdade yttrandefrihet, något domaren motsatte sig.

– Detta är en uppmaning till överfall i utbyte mot pengar. Det skyddas inte av grundlagen, sade hon.

Martin Shkreli blev ökänd efter att han, som vd för Turing Pharmaceuticals, köpte rättigheterna till läkemedlet Daraprim, som bland annat används av aidspatienter, och chockhöjde priset med 5 000 procent.

Förra månaden dömdes han för bedrägeri i ett fall som gäller hans karriär före Turing, då han arbetade på två hedgefonder och var chef för läkemedelsbolaget Retrophin.

Shkreli väntas sitta inlåst tills straffet för bedrägeridomen fastställs.

Den amerikanske affärsmannen Martin Shkreli låses in i väntan på dom. Han anses vara en fara för allmänheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.