Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/afghanistan-pa-vag-ner-i-djupare-fattigdom-i-motorvagsfart/

Världen

”Afghanistan på väg ner i djupare fattigdom i motorvägsfart”

Volontärer i Kabul desinficerar förbipassande fordon i ett försök att bromsa spridningen av coronaviruset.
Volontärer i Kabul desinficerar förbipassande fordon i ett försök att bromsa spridningen av coronaviruset. Foto: Rahmat Gul/AP

Hotet om en storskalig spridning av det nya coronaviruset har lagt en död hand över Afghanistan. Svenska Afghanistankommittén, landets största biståndsaktör, har ändrat sin verksamhet för att effektivt kunna bekämpa covid-19-smittan i landet.

Om man granskar tillgängliga siffror tycks Afghanistan ha drabbats relativt lindrigt av den pågående pandemin. Hittills har något över 100 afghaner dött i sviterna av covid-19, och det finns drygt 3 500 konstaterade fall.

Men statistiken ger långt ifrån hela bilden. Sannolikt finns det ett stort mörkertal av både insjuknade och döda i covid-19. Det påpekar Daniel Madhani som är landchef för Svenska Afghanistankommittén (SAK).

– Dödsorsaker redovisas bristfälligt, det är väldigt ont om pålitliga tester och inhämtningen av sjukvårdsdata är ofullkomlig, säger han.

Daniel Madhani, landchef för Svenska Afghanistankommttén
Daniel Madhani, landchef för Svenska Afghanistankommttén Foto: Kajsa Waaghals

Trots allt har Afghanistan bromsat ett mer omfattande covid-19-utbrott. Men det har skett till priset av en mycket omfattande nedstängning av samhället. Något som fått stora konsekvenser för medborgarna.

– Här finns ju inget system med permittering eller ökat stöd från samhället. När ekonomin står stilla och folk blir av med sin inkomst kan de inte köpa mat till familjen, säger Daniel Madhani som konstaterar att ”Afghanistan är på väg ner i djupare fattigdom i motorvägsfart”.

– Det här är redan från början ett av världens fattigaste länder. I och med coronakrisen har vi sett massarbetslöshet och kraftiga prisstegringar på basvaror. Enligt ett framtidsscenario som myndigheterna satt upp kan fattigdomen komma att öka snabbt så att 67 procent av afghanerna hamnar under fattigdomsgränsen. 

SAK är med sina cirka 6 000 anställda (varav 99 procent är afghaner) en av Afghanistans största privata arbetsgivare. De har koncentrerat sitt arbete på uthålliga insatser inom främst skola och sjukvård. När skolorna nu har stängt och coronaviruset finns som en överhängande fara i samhället, har verksamheten delvis styrts om.

– I de 14 provinser vi är verksamma i har vi gått ut med en bred informationskampanj där vi upplyser om hur man förebygger covid-19. Det handlar om att möta folk på fältet: att informera via sociala medier och massmedier, som i Sverige, är inte effektivt i Afghanistan, säger Daniel Madhani.

SAK har också utökat budgeten med 15 miljoner kronor: det är sparade och insamlade medel som bland annat ska användas till att skaffa välfungerande skyddsutrustning till vårdpersonal.

Afghanistans huvudstad Kabul är inget internationellt nav ens i vanliga fall, men just nu är staden i princip avskuren från omvärlden.

– Inga bolag flyger till eller från Kabul, förutom FN som har en slags luftbro till Doha i Qatar, säger Daniel Madhani som för tillfället är evakuerad och befinner sig i Stockholm. Men han hoppas kunna återvända till Afghanistan under de närmsta två veckorna. Det är delvis ett annorlunda land som kommer att möta honom.

– Jag kommer tillbaka till ett land som befinner sig i en djupare kris utöver inbördeskrig och politisk kris, som fanns där innan. Jag pratar ju med folk därnere och de är rädda. Inte bara för att drabbas av covid-19, utan för att inte klara livhanken över huvud taget när det bokstavligt talat inte finns några jobb och inga pengar, säger Daniel Madhani.