Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 10:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/agenter-vid-granskontrollen-i-usa-skamtade-grovt-om-migranter/

Världen

Gränspolis i USA skämtade grovt om migranter

Foto: Herika Martinez/AFP

Medlemmar i en hemlig Facebook-grupp för nuvarande och före detta anställda vid amerikanska gränskontrollen skämtade om migranters dödsfall och kallade kvinnliga politiker för horor. Det avslöjar nyhetsbyrån Propublica som tagit del av skärmdumpar från Facebook-gruppen. 

Facebook-gruppen startades 2016 och har i dagsläget cirka 9.500 medlemmar. Enligt Propublica beskrivs den hemliga gruppen som ett forum för ”rolig och seriös diskussion om arbetet vid gränsen”.

Men skärmdumpar från färska diskussioner som nyhetsbyrån tagit del av visar att innehållet och åsikterna som framförs ofta är sexistiska och rasistiska. Nyligen diskuterade medlemmarna att man skulle kasta burritos på latinamerikanska kvinnliga politiker som under måndagen besökte ett förvar i Texas. Till detta publicerades sexistiska bilder på politikerna som medlemmar monterat ihop. 

En annan diskussion visar hur gruppmedlemmar med likgiltighet kommenterar nyheten om en 16-åring från Guatemala som dog i ett förvar i maj. I en annan tråd diskuterar medlemmarna den bild på en pappa och hans tvååriga dotter som drunknade i en flod under sin flykt till USA och som uppmärksammats stort. En av medlemmarna frågade sig om fotot kunde vara falsk ”eftersom kropparna var så rena”. 

https://twitter.com/propublica/status/1145761602001674240

Den amerikanska gränspatrullen, som har ansvar för landets sydliga och nordliga gränser, har den senaste tiden granskats hårt. Detta då organisationen klandrats för att misshandla barn och vuxna i förvaren. Det har också varit stormigt i ledningen där en högt uppsatt chef nyligen avgick. 

Daniel Martinez, en amerikansk sociologi vid University of Arizona som studerar gränsarbetet säger till Propublica att kommentarerna är extremt oroande. Inläggen visar enligt honom på ”en kultur genomsyrad av grymhet riktad mot invandrare. Det är inte bara ett par stycken tuffa agenter eller dåliga äpplen”. 

En medarbetare till de kvinnliga latinamerikanska politikerna säger att de sexistiska och rasistiska bilderna och kommentarerna ”bekräftar en del av den värsta kritiken mot gränspatrullen. Han tillägger också att det här är ”tydligt agenter som är så okänsliga att de är på gränsen att vara farliga för migranterna och sina medarbetare. De förtjänar inte att bära uniform som representerar vårt land”.  

Läs mer: Drunknad tvååring väcker ny debatt om migranter i USA