Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Aggressiv pestepidemi kräver flera liv på Madagaskar

Other: Rija Solo / AFP

Ett dödligt utbrott av pesten har krävt minst 20 liv på Madagaskar.

Nu förbjuder regeringen offentliga folksamlingar – samtidigt som Världshälsoorganisationen, WHO, larmar om en accelererande spridning.

Pesten sprids just nu på ön, varnar FN:s WHO – som förser landet med medicin som antibiotika och skyddsutrustning, enligt The Guardian.

Sedan augusti, när pesten bröt ut, har minst 114 människor smittats och 20 har avlidit av sjukdomen.

Läs mer: Bakterien bakom pesten i London 1665 identifierad

I vanliga fall börjar smittosäsongen på Madagaskar i september. Men flera fall i storstäder har rapporterats tidigare än så – även från huvudstaden Antananarivo och hamnstäderna Toamasina och Mahajanga.

Nu förbjuder premiärministern Olivier Mahafaly Solonandrasana alla slags offentliga folksamlingar och demonstrationer i huvudstaden Antananarivo – där sex fall av pesten har rapporterats döda bara de senaste dagarna.

– På flygplatser och busstationer kommer åtgärder att vidtas för att passagerarna ska undvika panik och för att kontrollera sjukdomen, sa han i en tv-sändning efter ett nödsamtal med FN: s hälsovårdsinstitut.

Läs mer: Karin Bojs: Pesten slog till mycket tidigare än vi trott

WHO är oroad över att pesten kan spridas vidare eftersom den redan finns i flera städer och vi är bara i början av epidemisäsongen

WHO har skjutit till närmare 2,5 miljoner kronor som ska gå till akuta medel och ansöker om ytterligare 12 miljoner kronor för att motverka spridningen.

– WHO är oroad över att pesten kan komma att spridas vidare eftersom den redan finns i flera städer samtidigt som vi bara är i början av epidemisäsongen, säger doktor Charlotte Ndiaye, som representerar WHO i Madagaskar, enligt The Guardian.

Pesten har hela tiden funnits på Madagaskar, men lokalt begränsad. Varje år drabbas cirka 400 personer av böldpesten.

Men enligt hälsomyndigheten på Madagaskar är detta utbrott aggressivt och sprider sig mycket snabbare än tidigare.

Läs mer: Hund spred pest till människor i USA

Mer än hälften av de inrapporterade fallen – 73 av 133 – rör sig om lungpest, som är den mest kraftfulla formen och sprids via luften. Om inte lungpest behandlas inom 24 timmar kan utgången vara dödlig.

Epidemin inkluderar också böldpest, som sprids via råttor och loppor. Cirka hälften av dem som blir smittade avlider.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.