Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Akademisk bojkott av Israel växer

Stephen Hawking.
Stephen Hawking. Foto: AFP
Allt fler akademiker ansluter sig till en bojkott av Israel. Professorn Stephen Hawking är den senaste i raden att protestera mot Israels behandling av palestinier.

I april uppmanade den irländska lärarunionen akademiker runt om i världen att bojkotta Israel. Kort därpå gav amerikanska Association for Asian American Studies sitt stöd till bojkotten.

Sedan dess har kändisar som Noam Chomsky, Elvis Costello, Roger Waters, Brian Eno, Annie Lennox och Mike Leigh avböjt inbjudningar till Israel. Nu drar sig även 71-årige professorn Stephen Hawking ur konferensen ”Facing Tomorrow” som Israels president Shimon Peres står värd för.

Hawking hade tackat ja till att medverka vid konferensen, men skrev i förra veckan ett brev till Peres och berättade att han ändrat sig, uppger Guardian. I ett uttalande som Stephen Hawking godkänt står det han tagit beslutet självständigt "utifrån hans kunskap om Palestina och de enhälliga råden från hans egna akademiska kontakter där".

Beslutet har mötts av påhopp på Facebook, där Hawkings bland annat anklagas för antisemitism.

Tidigare har Hawking besökt Israel vid fyra tillfällen, senast 2006 då han höll öppna föreläsningar på både israeliska och palestinska universitet.

Ordföranden för konferensen, Israel Maimon, kallar Hawkings beslut för ”upprörande och fel”.

– Särskilt är det fel av de som står för att att frihet är grunden för det humana och akademiska uppdraget. Israel är en demokrati där alla får uttrycka sin åsikt, vad den än må vara, säger Maimon enligt Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.