Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Åklagare: hjärnan bakom terrordåden dödad

Abdelhamid Abaaoud fanns inte bland de gripna. Han är känd av flera länders underrättelsetjänster och har stridit för Islamiska staten.
Abdelhamid Abaaoud fanns inte bland de gripna. Han är känd av flera länders underrättelsetjänster och har stridit för Islamiska staten. Foto: Militant video

Vid 13.30-tiden på torsdagen gick åklagare ut med att Abdelhamid Abaaoud dödats i onsdagens räd i Saint-Denis. Det kom en uppgift om att ett svenskt falskt pass hittats som sattes i samband med dåden, det var felaktigt.

En av terroristerna hade ett svenskt pass, uppger inrikesminister Bernard Cazeneuve vid en presskonferens. 

Uppgiften om det förfalskade svenska passet i samband med terrorattentaten i Paris visade sig vara felaktig. En terrorismmisstänkt person med ett falskt svenskt pass förhördes i Istanbul, framgår det av Le Mondes referat av inrikesminister Bernard Cazeneuves presskonferens. Någon koppling till dåden i Paris är inte klarlagd.

Hjärnan bakom Parisdåden Abdelhamid Abaaoud dödades i onsdagens polisräd i Saint Denis, uppger AP. Uppgifterna kommer från fransk åklagare, enligt nyhetsbyrån.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve bekräftade på torsdagseftermiddagen att det är Abdelhamid Abaaoud som dödats i räden.

– Han var internationellt efterlyst och har spelat en aktiv roll i terrordåden, säger Cazeneuve.

Abaaooud ska ligga bakom fyra av sex avvärjda terrordåd sedan våren, enligt Cazeneuve. Han nämnde ett avvärjt dåd mot ett tåg i augusti.

Han riktade sig också direkt till övriga EU-länder och uppmanade dem att göra mer för att slå tillbaka mot terrorismen. Han ville bland annat att ländernas ledare ska se över lagar om vapenkontroll och registering av passagerare som reser mellan länderna.

Den nu döde Abdelhamid Abaaoud är uppvuxen i Molenbeek i Belgiens huvudstad Bryssel och har marockanskt bakgrund. Han beskrivs av tidigare klasskamrater som en mobbare och en översittare. Pappan däremot berättar för belgiska medier om en skötsam pojke som efter avslutade studier blev affärsman, men som sedan radikaliserades och förstörde släktens liv.

28-åringen, som i en del medier sägs vara 27 år, hade redan före Parisdåden ett digert terror-cv, skriver nyhetsbyrån AFP. Han har av flera säkerhetstjänster kopplats samman med brott och rekryteringar med extremistiska förtecken. Enligt belgiska medier har han stridit för jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) i Syrien. Misstankarna stärks av ett inslag som Sveriges Televisions Agenda visade i vintras.

På filmen syns en skäggig Abaaoud i yllemössa raljera över hur tiderna förändras.

– Förr hade man vattenskotrar och motorcyklar på släpet och packade det fullt med bagage och presenter under semestern. Men nu med Guds försyn och för Guds skull får vi släpa otrogna, hedningar som strider mot oss och mot islam, säger han.

I det korta klippet syns ett tiotal ihopbuntade kroppar som släpas bakom en bil.

Trots att Abaaoud inte skydde rampljuset och flera gånger skröt om sina bedrifter har han gång på gång slunkit genom säkerhetstjänsternas nät. I februari rapporterades han ha varit i Grekland. Om sin förmåga att ducka för polisen förklarade han:

– Mitt namn och min bild var med i nyheterna överallt, men ändå kunde jag stanna i deras hemland och planera operationer mot dem, säger han enligt IS propagandamagasin Dabiq.

Byggnaden som polisen slog till mot i onsdags skadades när kvinnan sprängde sig och polisen avlossade över 5.000 kulor under tillslaget. Troligen dog Abaaoud i samband med detta och det kan finns ytterligare en död person kvar i byggnaden.

Enligt flera källor stoppade polisoperationen en jihadistcell från att genomföra en större attack mot Paris affärskvarter i stadsdelen La Defense.

Under torsdagen röstade nationalförsamligen igenom regeringens begäran att förlänga undantagstillstånden i tre månader. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.