Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 00:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/aklagare-stoppar-utredning-mot-tjeckiens-premiarminister/

Världen

Åklagare stoppar utredning mot Tjeckiens premiärminister

Andrej Babis kom till makten med löften att stoppa korruptionen. Men han misstänks själv för fusk med EU-bidrag. Foto: John Thys/AP

Åklagare i Prag har stoppat korruptionsutredningen mot Andrej Babis, premiärministern som är en av Tjeckiens rikaste män. Det uppger tidningen Deník N på måndagen. Beslutet väntas utlösa nya protester mot miljardären.

Det kom som en present på Andrej Babis 65-årsdag på måndagen: beslutet att stoppa utredningen om bedrägeri som har hängt över honom.

Anklagelserna mot honom handlar om Capi hnizdo eller ”Storknästet”, ett exklusivt spa och konferenscenter som tilldelades motsvarande 20 miljoner kronor i EU-bidrag för tio år sedan.

Problemet var att bidragen var särskilt öronmärkta för små och medelstora företag, men ”Storknästet” ägdes i praktiken av Agrofert, det enorma konglomerat inom livsmedel, jordbruk och fastigheter som är Babis skötebarn.

Enligt tidigare utredningar har Babis och medlemmar av hans familj tillsammans försökt dölja de verkliga ägarförhållandena för att komma åt mångmiljonbidragen.

Babis gav sig in i politiken när han grundade populistpartiet Ano 2011. Sedan 2017 är han premiärminister. Hans löfte till väljarna är att ”styra Tjeckien som ett företag”.

Men skandaler har kantat hans tid vid makten. Bland annat har det avslöjats att han som ung i flera år var agent för STB, det kommunistiska Tjeckoslovakiens säkerhetspolis, motsvarande sovjetiska KGB. Han förnekar själv detta, men en domstol slog 2018 fast att han verkligen var STB-agent.

Ovanpå detta kommer anklagelserna om fusk med EU-medel. I fjol fråntogs Babis sin immunitet som parlamentsledamot, och undersökningen mot honom hotar därmed hans position i politiken – kan till och med leda till fängelse.

Under våren och försommaren demonstrerade hundratusentals tjecker mot Babis i vad som beskrivs som de största protesterna sedan ”Sammetsrevolutionen” 1989. Protesterna ebbade ut under sommaren, men kan nu få ny fart eftersom många misstänker att åklagarbeslutet att stoppa utredningen kommer på order uppifrån.

Tidigare i år avgick en justitieminister med hänvisning till turerna kring ”Storknästet”. Han ersattes av Marie Benesova, en person som allmänt anses lojal med Babis och som många befarar kan påverka korruptionsutredningarna mot honom.

Åklagaren Jaroslav Saroch beslöt att stoppa utredningen redan i fredags, enligt tidningen Deník N. En talesman för åklagaren sa bara att han ”hade ändrat sig”, utan att ge några detaljer.

På en presskonferens i Prag fick Babis frågan om han hade försökt påverka åklagaren.

– Det är nonsens. Jag påverkar ingen, jag bara säger sanningen. Om någon försöker påverka åklagaren så är det demonstranterna i Letnaparken, sa han med hänvisning till sommarens protester.

Nu kommer den 20.000 sidor långa utredningen att ses över av en högre åklagare.

Läs mer: Massprotesterna fortsätter mot ”Tjeckiens Donald Trump” 

Läs mer: Korruptionsanklagad miljardär storfavorit i tjeckiska valet