Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Åklagaren: Breivik bör dömas till vård

Foto: Scanpix
Åklagarna vill att Anders Behring Breivik döms till sluten psykiatrisk vård. Om inte bör han dömas till 21 års fängelse.

Spänningen var stor när slutfasen i rättegången inleddes i rättssal 250 i Oslo tingsrätt. Salen fylldes av journalister och kamerornas motorslutare knattrade inför varje rörelse bland rättens ledamöter.

Rättspsykiatrin och juristkretsar är splittrade när det gäller Breivik och nästan tio veckors rättegång har inte givit stor vägledning om hans mentala hälsa – är han psykiskt sjuk eller inte?

Först efter flera timmars utläggningar om praxis när det gäller bedömningen av tillräknelighet kom åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden med beskedet som alla väntat på.

– Det finns tillräckligt stora tvivel när det gäller om Breivik är psykiskt sjuk eller inte. Därför bör, med nuvarande lagar, Breivik inte dömas till fängelsestraff utan till psykiatrisk tvångsvård, sade Holden.

Om rätten dömer annorlunda, det vill säga att Breivik var vid sina sinnens fulla bruk när terrordåden begicks i fjol, så bör han dömas till så kallad "forvaring", som är ett icke tidsbestämt frihetsstraff.

Breivik log och skakade på huvudet under genomgången. När domare Wenche Elizabeth Arntzen avslutade dagens förhandling var han den första att resa sig – och då kom den igen: Kamphälsningen med knuten näve som han använde i början av rättegången, men avstått från, efter vädjan från anhöriga till mordoffren.

Överlevande efter Breiviks terrordåd och offrens anhöriga är mindre oroade över etiketten och mer intresserade av slutresultatet: Att Breivik, så länge han lever, aldrig ska få röra sig i frihet igen.

Tore Sinding Bekkedal överlevde Utøya genom att gömma sig på kafébyggnadens toalett. Nu sitter han med och lyssnar på slutpläderingarna.

– Alla jag har talat med säger att det viktigaste är att samhället klarar provet, en normal rättsprocess efter alla konstens regler. Så ser jag också på det. Det kan ju aldrig bli värre än själva händelserna på Utöya och i Oslo.

På fredag är det över. Då håller Breiviks huvudförsvarare Geir Lippestad sin plädering, domarna gör sin summering. Sedan är en av efterkrigstidens mest omfattande norska rättsprocesser över. Dom kan dröja ända in i augusti.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.