Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Aktion mot tjurfäktning i Pamplona

På fredagen inleds festivalen San Fermín i spanska Pamplona, känd för sina traditionella tjurrusningar och tjurfäktningar. Men San Fermín väcker också protester. Dagen innan årets festivalpremiär lade sig aktivister med målade kroppar på marken och bildade orden ”Stop bullfights”.

Det är inte bara tjurfäktningar som är tradition i samband med San Fermín. Numera har protester från djurrättsgrupper blivit ett återkommande inslag i Pamplona i samband med stadens största festival. För elfte året i rad samlade grupperna Peta och AnimaNaturalis anhängare för att visa sitt motstånd mot det lidande som tjurarna utsätts för under San Fermín.

Ett trettiotal aktivister, i underkläder och med kropparna målade i svart och rött, lade sig på marken på torget Plaza Consistorial och bildade orden ”Stop bullfights”.

San Fermín-festivalen blev världsberömd genom Ernest Hemingways roman ”Och solen har sin gång” från 1926. Fram till dess var San Fermín mest en lokal angelägenhet men efter boksuccén blev den global.

Numera kommer runt en miljon besökare till Pamplona varje år mellan 6-14 juli. Vissa deltar i tjurrusningar genom stadens gator och ännu fler tittar på. Varje eftermiddag under festivalen dödas sex tjurar på tjurfäktningsarenan.

Ledaren för AnimaNaturalis i Spanien, Aida Gascón, säger till lokaltidningen Diario de Navarra att tjurarna lider såväl i tjurrusningarna som i tjurfäktningarna. I år vill man speciellt få fram sitt budskap till de mängder av utländska turister som kommer till Pamplona för San Fermín.

– Från Spanien saluförs idén om att tjurarna inte lider, och vi vet att utlänningar är mer känsliga för djurs lidande. Om de får vet att tjurarna lider under tjurrusningarna och vid tjurfäktningar så kommer de sluta att komma, säger Aida Gascón.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.