Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Aktivisternas motstånd kan knappast ha varit en spontan försvarsaktion”

Fyra frågor till DN:s utrikesreporter Per Jönsson om Israel, Frihetsflottan och organisationen IHH.

Israels och aktivisternas bild av vad som hände i måndags skiljer sig markant. På vilka grunder kan Israel ha agerat på det sätt som de gjorde?

– Israels absolut oacceptabla misstag var att överhuvudtaget angripa konvojen med militära medel. Ett andra misstag var att göra det med små, för ändamålet inte utbildade, kommandosoldater. Någonting hände på fartyget "Mavi Marmara" som gjorde att soldaterna tappade fattningen och började skjuta mot aktivisterna. Vad detta "någonting" kan ha varit lär vi inte få reda på förrän åtskilliga av passagerarna på "Mavi Marmara" har intervjuats. Kanske vi inte ens får reda på det då.

Kan en del av deltagarna i konvojen ha haft ett annat syfte med resan än det de utgav sig för att ha?

– Att döma av uttalanden från den turkiska islamistorganisationen IHH, som var en huvudorganisatör av Frihetsflottan, var det en framgång att israeliska soldater använde övervåld som ledde till att många aktivister dödades och sårades. Det tyder på att deras egentliga syfte inte var att genomföra en fredlig ickevåldsaktion i humanitärt syfte, utan kanske snarare att åstadkomma något som fick Israel att framstå som näst intill omänskligt.

Vilken sida är mest trovärdig?

– Jag tror att den absoluta merparten av deltagarna i Frihetsflottan verkligen menade och menar allvar med att det skulle bli en solidaritetsaktion med Gazas palestinier präglad av ickevåld. Jag är inte alls säker på att IHH har haft samma agenda. Omfattningen av aktivisternas motstånd på "Mavi Marmara" var sådan att det knappast kan ha varit en spontan försvarsaktion utan snarare i någon mening förberedd aktion. Israel å sin sida har uppenbarligen allt intresse att framställa samtliga deltagare i Frihetsflottan som veritabla terroristkramare i Hamas lejd.

Vad kan konsekvenserna av Israels agerande bli?

– Sannolikt katastrofala konsekvenser, åtminstone på kort sikt. Attacken mot Frihetsflottan har redan starkt devalverat omvärldens kvarvarande sympati för Israel. Men skulle det framkomma att en grupp organiserade IHH-are medvetet provocerade soldaterna med egna våldshandlingar så kommer kanske Israels skuld att framstå som något mindre.

Läs mer om IHH här.


Hur ser du på Israels aktion mot Gazakonvojen? Hur ser du på initiativet att bryta Israels blockad? Till diskussionen om Gazakonvojen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.