Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/akut-brist-pa-munskydd-i-franska-varden-vi-star-i-forsta-linjen/

VÄRLDEN

Akut brist på munskydd i franska vården: ”Vi står i första linjen”

1 min 54 sek. ”Antalet fall i Frankrike är väldigt underskattat”, menar husläkaren Xavier Vallon.

PARIS. I Frankrike är sjukvården nu under hård press. Dödstalen stiger snabbt och tusentals patienter med feber och hosta ringer sjukvårdupplysningen eller söker upp sina husläkare.

Men det råder brist på viktig skyddsutrustning.

– Vi har slut på de rätta munskydden. Men vi gör vad som måste göras, säger läkaren Xavier Vallon till DN.

Den som insjuknar med feber, hosta eller andra covid 19-symtom i Frankrike uppmanas i första hand ta kontakt med sjukvårdupplysningen på telefon. Men väntetiden är lång – ibland flera timmar.

Det finns också en debatt om hur säkert det är att ställa diagnos på distans.

– Ibland kan det vara svårt att avgöra om det rör sig om en vanlig influensa eller det nya coronaviruset. Laboratorierna har inte möjlighet att analysera covid 19-test från alla patienter, och i det läget tycker jag det är bättre att på plats mäta puls och syreupptagning i blodet, ta temperaturen och lyssna på andningen, säger husläkaren Xavier Vallon.

Bild 1 av 2 Enligt doktor Xavier Vallon är det stor brist på viktig skyddsutrustning för vårdpersonalen, som effektiva munskydd. Det han själv har skyddar möjligen patienterna men inte honom själv, säger han.
Foto: Kristofer Sandberg
Bild 2 av 2 Doktor Vallon använder en oximeter, man sätter den på fingret och ser hur hög syresättningen är i blodet.
Foto: Foto Kristofer Sandberg

Hans lilla mottagning ligger i ett bostadshus i 12:e arrondissementet i Paris. I kvarteret har en rad fall av covid-19 konstaterats.

Men Xavier Vallon säger inte nej till någon.

– Det kommer många patienter. Jag är övertygad om att mörkertalet är stort – 10, 20 eller 30 gånger så högt som de officiella siffrorna. I den officiella statistiken över antal smittade räknas ju inte alla de med lindriga symtom som vi skickar hem och ber isolera sig, säger Vallon.

Bild 1 av 2 Doktor Vallon tog temperaturen på DN:s korrespondent Erik de la Reguera.
Foto: Foto Kristofer Sandberg
Bild 2 av 2 Doktor Vallon tog temperaturen på DN:s korrespondent Erik de la Reguera.
Foto: Foto Kristofer Sandberg

De som anses löpa risk att bli allvarligt sjuka skickas vidare till sjukhus, där de testas för covid-19 och kan erbjudas vård med bland annat respirator.

Omkring 1.500 vårdas nu på intensivvårdsavdelningar i Frankrike – en fördubbling mot i tisdags, då siffran var 698.

I vissa regioner, som Grand Est i östra Frankrike, beskrivs situationen som kritisk. Där har personalen redan tvingats till svåra val.

– Vi tog just beslutet att inte ge en 70-årig man respiratorhjälp. Det var väldigt svårt, berättar en sjuksköterska i staden Mulhouse för Le Parisien.

Samtidigt närmar sig dödstalen 600 i landet.

Mitt i denna hälsokris har den franska primärvården en central roll i att undvika att sjukhusen överbelastas.

Men det råder brist på skyddsutrustning. Munskydd av klass FFP2 har de senaste dagarna varit nästan helt slut.

Enligt doktor Xavier Vallon är det stor brist på viktig skyddsutrustning för vårdpersonalen, som effektiva munskydd.
Enligt doktor Xavier Vallon är det stor brist på viktig skyddsutrustning för vårdpersonalen, som effektiva munskydd. Foto: Foto Kristofer Sandberg

– Det enda vi har nu är de här kirurgmaskerna, säger Vallon och pekar på den han har på sig.

– De skyddar inte i någon större utsträckning – åtminstone inte mig som bär den. Det är främst ett skydd för den jag träffar, om jag som läkare skulle vara smittad.

Flera högt uppsatta läkare och epidemiologer i Frankrike har nu slagit larm om vad de beskriver som en saktfärdig och otillräcklig distribution av skyddsmasker.

Enligt den franska regeringen ska flera miljoner nya masker vara under produktion och snart ute i verksamheten. Men leveranserna dröjer – trots löftena.

– Det har skett en del stölder som måste utredas. Men vi vet att detta med maskerna är ett allvarligt problem och vi arbetar 24 timmar om dygnet för att lösa det, sa Jérôme Salomon, högste ansvarig för fransk vård, i fredags kväll.

I Italien har bristen på skyddsmasker bidragit till att fler än 2.600 läkare och sjuksköterskor smittats av det nya coronaviruset (drygt 8 procent av alla registrerade fall).

– Vi står i första linjen. Det är inte en idealisk situation, och vi vill ju inte hamna där Italien är. Men det här är vårt jobb, och vi gör vad som måste göras, säger Xavier Vallon sammanbitet.

Antalet covid 19-patienter väntas fortsätta öka fram till åtminstone början av april i Frankrike. En nyckelfråga är om det partiella utegångsförbudet i landet får avsedd effekt och bromsar inflödet av svårt sjuka patienter till intensivvården.

I Parisregionen är situationen fortfarande under kontroll. Men i andra, hårt drabbade regioner har regeringen tvingats sätta in militären för att bygga fältsjukhus och hjälpa till med patienttransporter.

Det bästa hade säkert varit att på ett tidigt stadium göra som Sydkorea och satsa på en massiv testning

WHO har uppmanat länder med utbrott att göra så många tester som möjligt, för att kunna bedriva effektiv smittspårning. Men bara de allvarligaste fallen testas nu i Frankrike.

– Det bästa hade säkert varit att på ett tidigt stadium göra som Sydkorea och satsa på en massiv testning. Men nu är vi mitt i en nationell epidemi och då är det svårt. Laboratorierna har helt enkelt inte kapacitet att analysera fler än ett visst antal prov per dygn, säger Xavier Vallon.

Jag är rädd att vår reaktion har kommit lite för sent

Han oroas av det han får höra från kollegorna i intensivvården.

– Jag är rädd att vår reaktion har kommit lite för sent, säger Xavier Vallon innan han öppnar dörren för nästa patient.

Svår anpassning för barnfamiljer när Frankrike inför utegångsförbud

Tiotusentals pensionerade läkare och sjuksköterskor sluter upp

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt