Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Akut flyktingkris i Sydsudan

Flyktingar i "Yida"-lägret, nära gränsen till norra Sudan, lyssnar till böner.
Flyktingar i "Yida"-lägret, nära gränsen till norra Sudan, lyssnar till böner. Foto: Getty Images

En av världens just nu värsta flyktingkriser utspelar sig i Sydsudan, landet som blev självständigt för bara ett år sedan. Tiden rinner ut och FN:s flyktingorgan UNHCR vädjar om hjälp. Sverige reagerar.

Oron i regionen Blå Nilen i grannlandet Sudan driver varje vecka tusentals flyktingar in över gränsen. Många är i bedrövligt skick. I förra veckan bedömde UNHCR att 186 miljoner dollar krävs omedelbart för att kunna hantera krisen.

Men bara 34 miljoner dollar finns i nuläget enligt UNHCR:s chef för Sydsudan, Mireille Girard, på blixtvisit i Stockholm.

– Problemens omfattning saknar motstycke och det är den värsta tiden på året eftersom regnen har börjat, säger hon.

Girard reste nonstop från Sydsudans huvudstad Juba. I Sverige mötte hon representanter för myndigheterna MSB och Sida samt utrikesdepartementet. Därpå vidare till Norge. Sedan Storbritannien. Syftet: Att slå i larmklockan och dra in mer hjälp.

Konkret stöd kommer från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som inom en vecka ska bygga upp en bas för hjälparbetare i det största flyktingområdet i delstaten Övre Nilen. Projektet är värt 1,8 miljoner dollar, noterar Girard tacksamt:

– Avlastningen kommer att göra stor skillnad för hjälparbetarnas effektivitet.

Sverige bidrar även på andra sätt till Sydsudan, reguljärt via Sida. Fast i det här skedet gäller bara de snabbaste puckarna.

– Nu är i går. Att möta behoven om två veckor duger inte. Hjälpen måste bokstavligen sättas in genast, konstaterar Girard.

Det handlar om att hålla vägar öppna trots regnperioden. Andra fokus är vatten, näring och hygien.

Vad händer om hjälpen inte kommer nu?

– Då kan det bli väldigt dramatiskt. Nya flyktingar anländer utmattade, undernärda, uttorkade och sjuka. De har gått i veckor, ibland över en månad. På vägen har de överlevt genom att äta rötter och blad, svarar Girard.

Några säkra dödstal finns inte, men den senaste månaden har de börjat stiga.

– Om vi inte direkt tar hand om dem vid gränsen och tar dem till läger kommer hälsoläget snabbt att bli sämre och dödligheten att öka.

I ett värsta scenario ser Girard framför sig en halv miljon flyktingar i Blå Nilen och Övre Nilen.

– Det skulle kunna utlösas av en verklig svältsituation, vilket vi inte kan bekräfta ännu.

Regnen gör markerna träskliknande. Då går det inte längre att sända förnödenheter med luftbroar. Fortsätter folk att fly riskerar de att fastna kring gränsen.

– Det vore en katastrof, för då kan vi inte nå dem, säger Girard.

Flyktingkrisen i Sydsudan

Våldet i Sudan startade i juni i fjol. I början av året hade runt 90 000 flyktingar från Sudan tagit sig till Sydsudan. Nu rör det sig om upp mot 170 000. Bara under de senaste två månaderna har 65 000 nya flyktingar anlänt.
Fortsatta strider och försämrade humanitära förhållanden i konfliktområdena tvingar allt fler människor över gränsen. Siffrorna är osäkra men uppskattningsvis 300 000 människor har flyttat runt i de sudanesiska regionerna Blå Nilen och Södra Kordofan. Hur många som går över gränsen till Sydsudan återstår att se.
Risken är att fortsatta strider i Sudan och försämrade humanitära förhållanden i konfliktområdena tvingar allt fler människor på flykt under de kommande månaderna.
Om några veckor kommer det inte att gå att passera gränsen eftersom regnen då gjort markerna träsklika.
Källa: UNHCR

Republiken Sydsudan

Självständighet: Bildad den 9 juli 2011 sedan norra och södra Sudan utkämpat Afrikas längsta inbördeskrig 1983—2005.
Folkmängd: 8 miljoner (omtvistat).
Yta: 640 000 kvadratkilometer (cirka 1,5 gånger Sveriges).
Huvudstad: Juba.
President: Salva Kiir.
Religion: Mestadels kristendom och naturreligioner.
Ekonomi: 98 procent av landets inkomster kommer från olja.
Hälsa: Världens högsta dödlighet bland små barn. Ett av tio dör före sin ettårsdag.
Utbildning: Världens lägsta utbildningsgrad. Färre än en procent av flickorna går ut grundskolan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.