Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

al-Qaida i Jemen tar på sig Parisdådet

Bild från videon där al-Qaidaledaren Nasser bin Ali al-Ansi uttalar sig.
Bild från videon där al-Qaidaledaren Nasser bin Ali al-Ansi uttalar sig. Other: Skärmdump: Twitter.com/Hegghammer

al-Qaida i Jemen tar på sig ansvaret för attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Anledningen sägs vara hämnd för att tidningen har förolämpat profeten Muhammed. ”Operationen genomfördes i enlighet med Usama bin Ladins vilja”, säger Nasser bin Ali al-Ansi i en ny video.

Tolv personer dog när två personer tog sig in på tidningens redaktion i Paris och sköt mot medarbetarna i samband med ett redaktionsmöte. Attacken inträffade på onsdagen förra veckan och de två misstänkta gärningsmännen, bröderna bröderna Chérif och Said Kouachi, dödades vid ett gisslandrama i ett tryckeri utanför Paris i fredags.

Nu tar alltså al-Qaida i Jemen på sig ansvaret för dådet.

”Hjältarna rekryterades och de agerade”, är ett av budskapen i en ny video som ligger ute på en sajt som är kopplad till ett av terrornätverkets ledarskap, uppger franska Metro.

”När det gäller det heliga slaget i Paris, vi, al-Qaidas organisation på Arabiska halvön, tar på oss ansvaret för den här operationen som hämnd för guds budbärare”, säger Nasser bin Ali al-Ansi vid al-Qaida i Jemen i filmen.

Han säger också att operationen genomförts enligt den förre al-Qaidaledaren Usama bin Ladins önskan.

”Operationen genomfördes på order av Ayman al-Zawahiri (al-Qaidas högste ledare) och i enlighet med Usama bin Ladins postuma vilja.”

Enligt Nasser bin Ali al-Ansi valde al-Qaida i Jemens ledarskap målet samt planerade och finansierade dådet.

”Vi gjorde det i enlighet med Allahs befallning och för att stödja hans sändebud.”

Charlie Hebdo har tidigare publicerat teckningar av profeten Muhammed, vilket väckt ilska hos terrornätverket. 

Videon har även lagts ut på Youtube. Dess äkthet har ännu inte gått att verifiera, men den bär al-Qaidas mediagrupp al-Malahems logotyp.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan säger att mer och mer tyder på att det verkligen är al-Qaida i Jemen som ligger bakom attacken i Paris. Men för att vara säker krävs mer bevis, till exempel en träningsvideo med bröderna Koachi på plats i Jemen, menar han.

– Den här videon ser ut att stärka att bröderna varit underställda nätverket och fått finansiella resurser och träning därifrån. Dels har de själva sagt det vid ett flertal tillfällen, dels har de varit i Jemen en period. Deras mentor Djemal Beghal tillhör al-Qaida och både amerikanska och franska källor har indikerat att bröderna är kopplade dit, säger han.

En annan sak som stöder att just al-Qaida i Jemen ligger bakom attacken är att nätverket varit mycket fokuserat på väst och talat om att slå till mot just Charlie Hebdo. 

– De har talat om allt från Jyllands-Posten till Lars Vilks samt andra symbolfigurer som de anser har förnedrat profeten. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.