Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Al-Qaida manar till egyptiskt jihad

På Befrielsetorget har återigen tusentals demonstranter vaknat eller anslutit sig på onsdagsmorgonen. En al-Qaida-ansluten grupp uppmanar till ett egyptiskt jihad.

35-årige advokaten Essam Magdi har sovit under en stridsvagn – för att hindra den från att köra iväg – sedan den 28 januari.

– De vill trycka oss djupare in på torget. De vill flytta oss – så därför sover vi här. Vi älskar soldaterna och litar på dem, men vi litar inte på deras befälhavare, sade Magdi.

Via högtalare manas demonstranterna att hålla ut.

– Var inte trötta! Friheten är inte gratis! meddelades bland annat.

Merparten insisterar på att alla har samma mål, oavsett om de är sekulära, islamister, vänsteraktivister, liberaler eller något annat.

– Vi vill inte ha en militär stat eller en religiös stat. Vi vill ha en stat med val och samhällsinstitutioner, sade 34-årige Atif Awad, snickare och medlem av Muslimska brödraskapet, till AFP.

al-Qaida-gruppen Islamiska staten Irak uppmanar de protesterande i Egypten att utkämpa jihad och arbeta för att skapa en regim, baserad på muslimsk lagstiftning, meddelar amerikanska organisationen Site som följer islamisters aktiviteter på internet.

Uttalandet, postat i ett jihadistforum på internet den 8 februari, tycks vara den första reaktionen på protesterna i Egypten från någon grupp som ingår i al-Qaidas nätverk, enligt Site.

Enligt uttalandet, som riktar sig till de protesterande massorna, har "marknaden för jihad" öppnats i Egypten där nu också "martyrskapets dörrar" öppnat.

Gruppen manade egyptierna att strunta i sekulära och demokratiska vägar samt "rutten hednisk nationalism".

"Ert jihad", hette det i uttalandet, är stöd för islam, de svaga och förtryckta i Egypten samt för "ert folk i Gaza och Irak" och för alla muslimer som "berörts av den egyptiska tyrannens förtryck och hans herrar i Washington och Tel Aviv", hette det i en tolkning av den arabiska texten som Site tillhandahöll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.