Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

al-Qaida pekar ut Vilks som terrormål

I nummer 10 av al-Qaidas nätmagasin Inspire syns Terry Jones skjutas och svenske Lars Vilks på listan över legitima mål.
I nummer 10 av al-Qaidas nätmagasin Inspire syns Terry Jones skjutas och svenske Lars Vilks på listan över legitima mål.
Terrornätverket al-Qaida listar nu elva personer som legitima mål för mord. En av dem den svenska konstnären Lars Vilks. Listan publiceras i en engelskspråkig tidskrift på terrornätverkets sajt.

Tidskriften startades den 1 juli 2010 och har sedan dess publicerat "goda råd" om hur läsaren kan utföra olika typer av terrordåd som att bygga bomber hemma i köket eller, som nu, hur man arrangerar trafikolyckor genom att hälla olja på vägbanan eller spränger en parkerad bil i luften.

Tidskriften heter "Inspire Magazine", Tidskriften Inspirera.

Men i sitt senaste nummer listas också elva offentliga personer i Väst som alla sägs eftersökas "döda eller levande för brott mot islam", skriver Reuters.

Det är den jemenbaserade gruppen Al Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP), al-Qaida på den arabiska halvön, som ligger bakom tidskriften.

Bland de västerlänningar som pekas ut som legitima mål för terrorister är bland andra den svenske konstnären Lars Vilks, den brittiske författaren Salman Rushdie, den holländske politikern Geert Wilders samt den amerikanske frikyrkopastorn Terry Jones som hotade att bränna Koranen på nioårsdagen för 11 september-attackerna. Något han också satte i verket två år senare.

På sin blogg skriver Lars Vilks:

"En annan intressant nyhet är det senaste numret av Inspire Magazine. Två av de tre redaktörerna har man lyckats ta kål på men den tredje har fått ett nytt nummer. Här finns inspiration för den långtgående islamisten. I numret kör man som vanligt med aktuell dödslista och jag ser att intresset för min person inte har försvunnit."

Med på listan finns också den danske tecknaren Kurt Westergaard för sina Muhammedkarikatyrer.

Bilderna publiceras under rubriken: "Yes we can. A bullet a day keeps the infidel away". Ja, vi kan. En kula om dagen håller den otrogne borta. Ett uttryck som till sin början anspelar på den amerikanske presidenten Barack Obamas valkampanj (Yes we can).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.