Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Alabama vägrar viga homosexuella

Foto: AP

En ny tvist kring homoäktenskap i USA har flammat upp.

Detta sedan chefsdomaren för Alabamas högsta domstol, Roy Moore, meddelat att de inte kommer att utfärda några äktenskapslicenser till homosexuella. Ett beslut som trotsar landets högsta domstol som under förra året slog fast att alla homosexuella har rätt att vigas i samtliga 50 delstater.

Moore förklarar sitt beslut med att statens domare har en plikt att vidmakthålla förbudet mot giftermål av samkönade par medan Alabamas högsta domstol utreder effekterna av det nationella beslutet.

Men alla domare i Alabama håller inte med. ”Domare Moores senaste charad är bara sorglig och patetisk”, twittrade exempelvis domaren Steven Reed.

Däremot får Moore stöd från en annan kontroversiell figur; Kim Davis, folkvald kanslichef i Kentucky. Hon fängslades en kortare tid för att ha vägrat utfärda äktenskapslicenser åt samkönade par.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.