Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/alan-kurdi-hedras-med-fartygsnamn/

Världen

Alan Kurdi hedras med fartygsnamn

Abdullah och systern Tima Kurdi vid ceremonin i Palma de Mallorca på söndagen. Foto: Jaime Reina/AFP

Tyska hjälporganisationen Sea-Eye döpte om ett av sina fartyg till Alan Kurdi på söndagen. Sommaren 2015 väckte bilden av den drunknade treåringen stor uppmärksamhet på flyktingkatastrofen i Medelhavet.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Namnet Alan Kurdi ska vara en påminnelse om vad vårt arbete på riktigt handlar om. Det handlar inte om fartyg, kaptener, ideella organisationer eller konflikter med omdömeslösa politiker, utan om verkliga människor som Alan, [hans storebror] Ghalib och [deras mamma] Rehena, sådana som drunknar dagligen i Medelhavet. Det handlar också om den oändliga smärta och sorg som deras nära och kära måste genomlida, säger Sea-Eyes talesperson Carlotta Weibl i ett pressmeddelande.

Läs mer: Alan drunknade när familjen flydde mot Kanada

Familjen Kurdi flydde hemstaden Kobane, Syrien, för att undkomma terrorsekten IS. Vägen gick via Turkiet och sedan båt till grekiska Kos, med slutdestinationen kanadensiska Vancouver där släktningar slagit sig ner.

Läs mer: Allt farligare att korsa Medelhavet

Tidigt den 2 september 2015 påbörjade familjen resan från turkiska Bodrum med tolv andra flyktingar i en gummibåt för åtta personer. Den överfulla farkosten kapsejsade och många av dem drunknade och deras kroppar sköljdes upp på stranden – bilden av döda Alan Kurdi i vattenbrynet fick ett extremt stort genomslag med internationella reaktioner om krafttag mot den humanitära katastrofen.

Läs mer: Fyra gripna för treårige Alans dödsfärd

– Vi är glada att ett tyskt räddningsfartyg ska bära vår pojkes namn. Min pojke på stranden får aldrig glömmas bort. Vår sorg över förlusten av min fru och söner delas av många, av tusentals familjer som så tragiskt förlorat sina söner och döttrar på det här viset, sade Abdullah Kurdi under söndagens ceremoni i Palma de Mallorca dit han och systern Tima Kurdi bjudits in.