Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/alarmerande-okning-av-antisemitiskt-vald/

Världen

Alarmerande ökning av antisemitiskt våld

Utanför synagogan Tree of Life Congregation i Pittburgh efter attacken i oktober i fjol. Foto: Gene J. Puskar/AP

Det har skett en dramatisk ökning av antisemitiskt våld i USA de senaste åren. Precis ett halvår efter massakern i Pittsburgh har en ny antisemitisk attack drabbat en synagoga i San Diego. En person omkom och tre personer skadades under attentatet.

Rätta artikel

Lördagens attentat i San Diego, i södra Kalifornien, ägde rum under slutet av högtiden pesach, den judiska påsken. Det var även på dagen ett halvår efter massakern i en synagoga i Pittsburgh, då 11 personer dödades och sju skadades i den värsta antisemitiska attacken i USA på 2000-talet. Där var gärningsmannen en högerextremist vars uttalade mål var att döda så många judar som möjligt. Även i San Diego beskriver lokala myndigheter attentatet som ett hatbrott. Stadens borgmästare Steve Vaus sade att gärningsmannen ”var någon med hat i sitt hjärta mot vårt judiska samfund”. Presidenten Donald Trump förklarade sina ”djupaste sympatier” med offren efter attentatet och sade också att allt tyder på att det var ett hatbrott. 

Gärningsmannen ska ha avlossat omkring 15 skott. En 60-årig kvinna avled när hon enligt vittnen, försökte rädda församlingens rabbi, som skadades av skotten. En åttaårig flicka från Israel skadades också. Enligt en intervju i israelisk radio ska hennes familj ha flyttat från Sderot, nära Gaza, just för att undkomma våldet i regionen.

Den misstänkte gärningsmannen delade med sig av ett manifest på webbforumet 8chan, den plattform som även användes av gärningsmannen bakom massakern i Nya Zeeland tidigare i år. I manifestet anklagas judar för att försöka krossa den vita rasen, genom att uppmuntra invandring till USA. Det har länge varit ett vanligt påstående i högerextrema och nynazistiska nätforum, men samma antisemitiska lögner har under de senaste åren även förekommit på konservativa nyhetskanaler, som i Lou Dobbs program på Fox Business Channel. Tidigare i år spred även Donald Trump grundlösa påståenden om att den judiske filantropen George Soros kan ha finansierat den så kallade karavanen med tusentals migranter från Centralamerika.

Även experter på antisemitiskt våld menar att Trumps egen retorik ha bidragit till den markanta ökningen av antisemitiskt våld i USA de senaste åren. Under 2017 ägde 1986 antisemitiska hatbrott rum i USA, vilket var den högsta ökningen på fyra decennier. Jonathan Greenblatt, direktör för Anti-Defamation League, som kartlägger antisemitiska hot i USA, har sagt att Trumps retorik kan ha bidragit till den förvärrade hotbilden.

- När ledare på de högsta positionerna använder extremt obehärskat språk och upprepar extremisters retorik kan vi inte bli förvånade om unga personer börjar imitera dem. Extremister känner sig stärkta av detta. Vi vet det för att vi kartlägger extremister och läser vad de skriver på sociala medier och i chattrum, sade Greenblatt i en tidigare intervju med Los Angeles Times. 

Greenblatt poängterade även att sociala medier kan ha ökat spridningen av antisemitiska åsikter.

- Allt är tillåtet på dessa plattformar och det har skapat ett scenario där fördomar kan växa med en volym och en hastighet som vi aldrig sett maken till tidigare, sade Greenblatt till Los Angeles Times nyligen.

I veckan gick den tidigare vicepresidenten Joe Biden till angrepp på Donald Trump just för hans kontroversiella uttalanden där han tycktes försvara nynazister efter massakern i Charlottesville sommaren 2017, då Trump sade att det finns ”mycket fina människor” på båda sidor av kravallerna, där antirasister stred mot nynazister. När Trump i veckan fick en ny chans att förklara vad han menade med kommentarerna valde han i stället att försvara sina uttalanden. 

Attentatet i San Diego väckte omedelbart en rad starka politiska reaktioner. Demokraten Kamala Harris, senator och presidentkandidat, sade att den visade hur verkligt det antisemitiska hotet är i USA.

https://twitter.com/KamalaHarris/status/1122258196029235200

John Hickenlooper, demokrat och tidigare guvernör i Colorado, sade att attentatet visar på vikten av hårdare vapenlagar, och poängterade även att högerextrem retorik från Donald Trump och andra republikaner kan ha bidragit till ökningen av våld. 

- Det här är ytterligare ett tecken på att vi har ett nytt normalläge där vi har blivit så splittrade att det leder till hat, vilket leder till våld, sade Hickenlooper.