Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/alaska-svettas-i-30-gradig-varme/

Världen

Alaska svettas i 30-gradig värme

En av de skogsbränder som rasar i närheten av Anchorage. Foto: Loren Holmes/Anchorage Daily News/AP

Alaska svettas under en ovanlig värmebölja. Flera skogsbränder rasar. I staden Anchorage har värmerekordet slagits med mer än 2 grader. Men delstatsrekordet, som är nästan exakt 100 år gammalt, ser ut att stå sig.

Ett mäktigt högtryck har parkerat sig över Alaska och successivt höjt temperaturen. Lågtrycken har tvingats upp i en nordlig båge runt den subarktiska delstaten.

Framför allt inlandet väntas få rekordvärme, eller näst intill. Alaskas största stad Anchorage ligger visserligen vid kusten men längst in i en havsvik och har därför nästan inlandsklimat. På torsdagen sattes nytt värmerekord vid stadens flygplats: 31,7 grader. Det förra löd på 29,5 grader och noterades för 50 år sedan, den 14 juni 1969.

Den genomsnittliga maxtemperaturen i staden, som ligger på samma breddgrad som Mora och Bollnäs, vid den här tiden på året är 18,5 grader.

Mer än 30 skogsbränder rasar. Myndigheterna ställde in de planerade fyrverkerierna på nationaldagen den 4 juli på grund av brandrisken.

Den största branden härjar i närheten av sjön Swan på Kenaihalvön söder om Anchorage. Den startade den 5 juni av ett blixtnedslag i ett naturreservat och har bränt av en yta om 340 kvadratkilometer.

Natten till torsdagen hade de nära 500 brandmännen ännu bara lyckats släcka runt 15 procent av Swan-branden.

Andra bränder pågår bland annat vid Montana Creek några mil norr om Anchorage och i Campbell park öster om samma stad.

https://twitter.com/adndotcom/status/1146948821768794112

Det väntas bli lite svalare i södra Alaska under helgen men fortfarande väl över normalt med maxtemperaturer på 27–29 grader.

Samtidigt flyttar sig värmeböljan norrut, och i början av nästa vecka talar prognosen för Fairbanks mitt i delstaten om 32 grader.

Där är dock det gällande värmerekordet betydligt högre än i Anchorage och kommer troligen att överleva. Den 28 juli 1919 nådde kvicksilvret där hela 37,2 grader. Perioden 26 juli till 3 augusti 1919 var historiskt varm i delstaten med flera rekord, konstaterar vädersajten Accuweathers meteorolog Alex Sosnowski.