Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/albanien-och-nordmakedonien-kan-borja-forhandla-om-eu-medlemskap/

Världen

Albanien och Nordmakedonien kan börja förhandla om EU-medlemskap

En kvinna håller Nordmakedoniens och EU:s flagga under en demonstration i Skopje i februari.
En kvinna håller Nordmakedoniens och EU:s flagga under en demonstration i Skopje i februari. Foto: Boris Grdanoski

Albanien och Nordmakedonien har fått klartecken att kunna börja förhandla om att bli medlemmar i EU. För Nordmakedonien, som hunnit längst i förberedelserna, kan förhandlingarna starta redan i år.

Montenegro och Serbien förhandlar redan om EU-medlemskap. Nu är Albanien och Nordmakedonien på väg att ansluta. För Albanien lär det dock dröja innan förhandlingarna kommer igång.

– EU har satt upp ett antal villkor för Albanien som landet måste uppfylla innan man kan ha en första regeringskonferens, säger EU-minister Hans Dahlgren.

Det handlar bland annat om att Albanien måste reformera rättsväsendet och valsystemet samt bättre bekämpa korruption.

En viktig orsak till att EU:s nuvarande medlemsstater sagt ja till förhandlingar är oron över att Kinas, Rysslands och Turkiets inflytande ökar på Balkan.

– Om vi inte från EU:s sida har en bra relation till länderna finns det andra länder som kan vara intresserade att ta för sig. Det vore inte bra för EU, säger Dahlgren.

Nordmakedonien och Albanien skulle fått klartecken redan i oktober, men då sade Frankrikes president Macron nej. Efter det har proceduren för medlemskapsförhandlingar ändrats något. EU:s medlemsstater har fått större inflytande i själva förhandlingarna, som EU-kommissionen sköter.

Nordmakedoniens tidigare premiärminister Zoran Zaev gjorde en uppgörelse med Grekland i namnfrågan för att Nordmakedonien ska kunna bli EU-medlem.
Nordmakedoniens tidigare premiärminister Zoran Zaev gjorde en uppgörelse med Grekland i namnfrågan för att Nordmakedonien ska kunna bli EU-medlem. Foto: Boris Grdanoski

 

Nordmakedonien har gjort stora uppoffringar för att kunna börja förhandla om att bli EU-medlem. Förra året bytte landet namn (från Makedonien) efter att en uppgörelse med Grekland i en 28 år lång namntvist.

När Frankrike i höstas lade in sitt veto blev det en stor prestigeförlust för dåvarande premiärministern Zoran Zaev. Han avgick och nyval utlystes till den 12 april. Valet har nu skjutits upp på obestämd tid på grund av nya coronaviruset.

Tiden från inledande förhandlingar till EU-medlem är lång. Montenegro har förhandlat sedan 2012 och Serbien sedan 2014. Förhandlingarna med Turkiet började 2005, men ligger på is.

Läs mer: Balkan vänder sig mot Ryssland när EU stänger dörren 

Läs mer. EU: Storbritannien ut – Balkanländer in