Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Albiner under attack i Malawi

Albiner i Malawi förföljs.
Albiner i Malawi förföljs. Foto: AP/TT

Deras kroppsdelar tros bringa lycka och välstånd och säljs vidare för användning i häxkonster. Nu uppmanar Amnesty International myndigheterna att göra mer för att straffa de ansvariga bakom det ökande antalet attacker på albiner i Malawi.

Den makabra handeln med albinernas kroppsdelar drivs bland annat av en tro på att benen innehåller guld. Sedan november 2014 har minst 18 personer dödats och minst fem saknas sedan de förts bort i Malawi, enligt en ny rapport från Amnesty International som dock tror att mörkertalet är stort.

Kvinnor och barn är särskilt utsatta, och dödas inte sällan av någon släkting.

I mitten av april hittade jordbrukare kroppen efter 21-åriga Enelesi Nkhatas. Hon blev lurad av en släkting som sade att han hittat ett jobb åt henne i en annan stad, men i själva verket knivhöggs hon i bröstet och hennes armar och ben skars av. Minst tio män har gripits för mordet, enligt Amnesty.

"Den exempellösa våg av brutala attacker mot människor med albinism har skapat ett klimat av skräck för denna utsatta grupp och deras familjer som lever i ett tillstånd av ständig fruktan för sina liv" säger Deprose Muchena, Amnestychef för södra Afrika, i ett pressmeddelande.

Människorättsorganisationen konstaterar att myndigheterna misslyckats med att skydda albinerna och lämnat dem i händerna på kriminella gäng som är ute efter deras kroppsdelar.

Högt uppsatta regeringstjänstemän, däribland president Peter Mutharika, har fördömt attackerna och lovat en nationell åtgärdsplan. Nyligen beslutade också en domstol att förbjuda häxdoktorers verksamhet i landet, enligt nyhetsbyrån AFP. Dessutom beordrades tidningar att sluta ta in annonser från häxdoktorer.

Men trots utlovade åtgärder har våldet inte stoppats, skriver Amnesty International in sin rapport. Även om vissa förövare har gripits och dömts, förblir majoriteten av brotten olösta.

Albinism i Malawi

Albiner, som saknar pigment i huden, håret och ögonen, anses enligt gammal häxtro i Malawi bringa hälsa och välgång. Deras kroppsdelar används bland annat i häxbrygder och besvärjelser.

Enligt polisen i Malawi har minst 69 brott mot människor med albinism dokumenterats sedan november 2014. Uppskattningsvis 7 000–10 000 personer lever med albinism i landet.
Personer med albinism diskrimineras och hotas i både skolan och samhället. Det finns många myter om albinerna, däribland tron på att sex med en person med albinism är ett botemedel mot hiv.

Källa: Amnesty International, Reuters

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.