Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/aldre-tillats-lamna-fartyg-som-satts-i-karantan/

Världen

Äldre tillåts lämna fartyg som satts i karantän

Fartyget Diamond Princess försattes i karantän i hamnen i Yokohama i Japan den 3 februari.
Fartyget Diamond Princess försattes i karantän i hamnen i Yokohama i Japan den 3 februari. Foto: Kazuhiro Nogi/AFP

Japanska myndigheter låter nu äldre personer som inte visat sjukdomssymptom lämna det kryssningsfartyg som försatts i karantän i hamnen i Yokohama.

Fartyget Diamond Princess försattes den 3 februari i karantän i hamnen i japanska Yokohama. Det visade sig att en man som klivit av fartyget i Hongkong, före dess färd till Japan, var smittad med det nya coronaviruset.

Sedan dess har de 3.500 passagerarna varit instängda och försökt hålla modet uppe så gott det går. Planen är att karantänen ska fortgå till den 19 februari.

På torsdagen sade den japanska hälsoministern Katsunobu Kato att personer som är äldre, har andra hälsoproblem eller bor i hytter utan fönster och som samtidigt virustestats negativt ska få lämna fartyget från och med fredagen och avsluta sin karantänstid i land, rapporterar Reuters.

Kato specificerade inte antalet personer som ska få gå i land. Fyra femtedelar av passagerarna är över 60 år gamla och 226 av dem är över 80.

Samtidigt rapporterades ytterligare 44 fall ombord. Det betyder sammanlagt 218 smittade passagerare plus en besättningsperson.

Läs mer: Instängda på kryssningsfartyg försöker hålla modet uppe 

Ett annat kryssningsfartyg, MS Westerdam, fick på torsdagsmorgonen gå in till kaj i Sihanoukville i Kambodja efter att ha nekats att lägga till i fem hamnar, bland andra Bangkok.

Skälet till nekandena är oro för smitta med det nya coronaviruset, men till skillnad från läget på Diamond Princess finns inget bekräftat fall bland de 2.000 personerna ombord på MS Westerdam.

Läs mer: Antalet smittade i det nya coronaviruset skrivs upp kraftigt