Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/all-kritik-rinner-av-volodymyr-zelenskyj/

Världen

All kritik rinner av Volodymyr Zelenskyj

Foto: Seth Wenig

Vi kan inte få allt vi vill, säger Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko i en intervju med DN. 

Det är en ny ton i den ukrainska regeringens uttalanden. Under Petro Porosjenko gällde kompromisslöshet. Nu är det pragmatism. Samtidigt är president Zelenskyjs opinionssiffror fortsatt höga, trots kritik och demonstrationer mot hans fredspolitik.

Ukraina är redo att kompromissa för att få fred med Ryssland. Det är det viktigaste budskapet i DN:s intervju med Vadym Prystaiko.

– När du befinner dig under ockupation får du inte hundra procent av det du vill, konstaterar Prystaiko med bister realism.

Så här lät det aldrig medan Ukrainas president hette Petro Porosjenko. Då var budskapet entydigt: Ukraina kommer att slåss tills vi får rätt, väst står bakom oss.

Problemet med den strategin var att varken EU eller USA är beredda att offra en enda soldat för Ukrainas skull. Nu konstaterar Prystaiko att de europeiska länderna ”tyvärr säger att vi får ta vad som är möjligt, att vi inte kan ändra på Putin”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har än så länge utrymme att agera – hans opinionssiffror är fortfarande påfallande höga. Enligt den senaste opinionsundersökningen från den 11 oktober ligger de på 70 procent. Det kan delvis förklaras med den lyckade fångutväxlingen i början av hösten, men också med Zelenskyjs mediestrategi, som till stora delar liknar Trumps.

Trump gillar att uttrycka sig på Twitter, Zelenskyj på Instagram. Trump ger få intervjuer till etablerade medier men talar gärna med Fox News, Zelenskyj ger sin första stora intervju efter 100 dagar som president till skådespelaren Stanislav Boklan, som spelar mot honom i tv-serien ”Folkets tjänare”. Denna tv-serie, med Zelenskyj i huvudrollen, handlar om en högstadielärare som plötsligt blir president. Inslag ur den klipps helt oblygt in i intervjun. 

Samtidigt har Zelenskyjs planer på att godkänna autonomi i Donbass, i dag styrd av proryska separatister, lett till omfattande protester. Nyligen har han kritiserats för överlägset bemötande av en soldat vid fronten i östra Ukraina. Soldaten undrar varför presidenten inte har svarat på ett brev, där en grupp frivilliga ber om att få träffa honom. 

– Jag är president över det här landet. Inte vilken loser som helst, sade Volodymyr Zelenskyj till soldaten i Zolote. 

Att Zelenskyj svarar på ett så överlägset sätt borde vara ett politiskt felsteg i ett land där soldaterna vid fronten avnjuter stor respekt. Samtidigt kräver den ukrainska pressen samstämmigt att hans pressekreterare Julia Mendel bör avgå, efter att hon gång på gång handgripligen har knuffat bort journalister som försöker ställa frågor till presidenten. 

Än så länge ser allt detta inte ut att påverka presidentens opinionssiffror. Frågan är hur en mager fred med Ryssland kommer att göra det.