Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Alla åtta Gripenplanen på Sicilien

Ett av de åtta svenska JAS 39C Gripen landar på Sigonellabasen på Sicilien.
Ett av de åtta svenska JAS 39C Gripen landar på Sigonellabasen på Sicilien. Foto: Ola Nilsson / FL01
Alla de åtta svenska Gripenplanen finns nu på basen på Sicilien inför Libyeninsatsen. Den första tiden är fylld av intensivt arbete för den svenska styrkan.

– Vi kommer ju till en tom lokal där vi ska bygga upp allting med datorer och telefoner och linor till andra kommunikationsutrustningar, så vi börjar från noll, säger Louise Levin, presstalesperson för svenska styrkan vid Sigonella-basen på Sicilien.

På söndagen kom de sista fem Gripenplanen till basen, efter mellanlandning och tankning i Ungern. Vidare lyfte också fyra Herculesplan med utrustning från F 17 i Kallinge. Herculesplanen ska åter till Sverige och hämta mer materiel som flygs ner i veckan, men ett ska finnas på Sicilien och användas för lufttankning.

Därmed är den svenska flygstyrka som ska övervaka flygförbudszonen över Libyen komplett. I lördags kom de första tre Gripenplanen till Sigonella, en kombinerad bas för Italien och den amerikanska marinen.

Den svenska utrustningen ska nu kopplas upp och integreras med det Natosystem som insatsen i Libyen leds genom. Totalt ska 130 svenskar arbeta vid förbandet, de absolut flesta på Sigonella, och de kommer att bli full personalstyrka de närmaste dagarna.

– Vi är ju fortfarande i uppbyggnadsskedet, säger Levin.

De svenska planen är nu under befäl av Nato. Två svenska flygofficerare vardera ska finnas på staber och stridsledningscentraler i Neapel och utanför Venedig i Italien samt i Izmir i Turkiet. Därifrån leds insatsen och de svenska officerarna ska vara länk mellan ledningen och den svenska styrkan.

Flygvapeninspektören Anders Silwer tror att Gripenplanen tidigast på onsdag kan vara i luftrummet över Libyen. Först ska bland annat det svenska försvarshögkvarteret analysera vilka av Natos insatsregler som ska gälla för de svenska piloterna, som också ska utbildas i reglerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.