Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 16:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/alla-flyg-fran-hongkong-installda-pa-grund-av-protestern/

Världen

Nytt kaos i Hongkong - alla flyg inställda

00:47. Över 5.000 demonstranter har samlats på Hongkongs internationella flygplats, inga flyg tillåts lyfta eller landa.
Bild 1 av 1
Foto: Vincent Thian

Alla flighter från Hongkong ställdes in på måndagen efter ännu en våldsam helg då tusentals svartklädda demonstranter ockuperade flygplatsen. Kina fördömer nu protesterna som ”terrorism” och rykten går om att en militär intervention förbereds. Men Kina-kännare som DN har talat med tror att Kina avvaktar åtminstone tills 1 september när universiteten öppnar. 

Protesterna i Hongkong blir allt ilsknare. På måndagen kände sig flygplansmyndigheten tvungen att ställa in alla avgående flyg från den hårt trafikerade internationella flygplatsen. Beslutet kom efter att tusentals svartklädda demonstranter sedan i fredags ockuperat avgångshallen i vad som till en början var en stillsam sittprotest. 

Men efter ytterligare en turbulent helg med våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter blev stämningen på flygplatsen allt hätskare. 

Demonstranterna riktade särskilt ilska mot att polisen på söndagen ska ha skjutit en kvinnlig demonstrant i ögat med inkapslat blyhagel, med följden att hon riskerar att bli blind på ögat. För att uttrycka sin avsky täckte många demonstranter ena ögat med en lapp på måndagen. En del höll upp plakat med texten: ”ge oss ögat tillbaka, skurkaktiga polis”.

Hongkong är nu inne på sin tionde vecka med massprotester. Det började som kritik mot planer på att införa en lag som tillåter utlämning av misstänka brottslingar till Fastlandskina, men har under tiden även kommit att handla om oro för att de friheter som Hongkong utlovades vid överlämnandet till Kina är på väg att urholkas.

Protesterna har den senaste veckan blivit allt våldsammare. Demonstranter har börjat kasta hemmagjorda molotovcocktails och polisen använder tårgas och gummikulor alltmer frekvent. På söndagskvällen gick det så långt att tårgas användes inne i tunnelbanan, till Hongkongbornas förskräckelse. 

 

01:03. Så organiserar sig Hongkongs demonstranter.

Demonstranterna riktar skarp kritik mot polisen som de anser använder övervåld och kräver att en oberoende utredning tillsätts för att utreda polisens agerande. 

Det alla frågar sig är hur länge Kina tillåter att tumultet fortgår. På senare tid har retoriken från Kommunistpartiet hårdnat och det finns spekulationer om att Kina ska ingripa med sin militär. På måndagen utmålade en talesman för partiet protesterna som ”terrorism” och partiorganet Global Times visade bilder på militära övningar i Shenzen, på gränsen mellan Fastlandskina och Hongkong. 

– Jag tror inte att Kina går in, men det är mer troligt nu än för några veckor sedan. Det finns flera varningstecken. Att de kallar demonstranterna för terrorister är till exempel inte en bra signal. Men i första hand tror jag att de vill skrämmas, säger Tim Rühlig, forskare vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

Möjligen skulle utvecklingen kunna hejdas av en splittring bland Hongkong-borna där den våldsamma delen får opinionen emot sig, tror Torbjörn Lodén, professor i sinologi.  Det skulle dock inte minska motståndet mot Kommunistpartiet i Kina. 

– Den här sommarens demonstrationer visat vilken enorm avsky som den största delen av befolkningen i Hongkong känner för Fastlandskina, säger Torbjörn Lodén. 

Både han och Tim Rülig ser flera nackdelar för Kina att gå in. Hit hör att många Fastlandskineser bor i Hongkong och är beroende av dess finanscentrum för att göra internationella affärer. Dessutom riskerar Kina omvärldens fördömanden och sanktioner. Det i ett läge när Kina redan brottas med lägre ekonomisk tillväxt och är mitt uppe i ett handelskrig mot USA. 

Men båda är oroliga och ingen utesluter att Kina till sist slår ner på protesterna. 

– Om läget eskalerar och Hongkong upphör att fungera måste nästan Kina gå in, säger Torbjörn Lodén.

– Jag hoppas att de skälen mot att intervenera överväger. Men den enda snabba lösningen för Peking är att gå in och ledaren Xi Jinping befinner sig i en svår situation. Han har flera problem och Hongkong kan vara det enda han kan lösa snabbt, säger Tim Rühlig.

Han räknar dock med att Kina avvaktar åtminstone tills 1 september när universiteten öppnar. Många av dem som går i frontlinjen för protesterna är studenter och det finns en förhoppning om att de väljer att lugna ner sig när terminen börjar. 

– Det tror jag i och för sig inte att de gör. Men jag tror Kina avvaktar några större operationer tills dess om inget akut inträffar, säger Tim Rühling.