Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/alla-forsokte-ta-sig-ut-samtidigt/

VÄRLDEN

”Alla försökte ta sig ut samtidigt”

Maribel Benitez.
Maribel Benitez. Foto: Privat

Utöver Mexico City drabbades också flera andra städer som ligger nära epicentrum. Enbart i delstaten Morelos uppges minst 42 människor ha mist livet, enligt delstatens myndigheter.

38-åriga Maribel Benitez befann sig på universitetet i staden Cuernavaca i Morelos, där hon arbetar som laboratorieassistent, när allt plötsligt började skaka.

– Jag stod på andra våningen när det satte igång. Det materiel vi hade på borden i laboratoriet föll ned på golvet, skrivbordslådor ramlade ut, det kändes bokstavligen som om någon tog tag i en och börjar skaka upp och ned. Det var en väldigt, väldigt stark jordbävning, och många studenter greps av panik, säger Maribel Benitez till DN.

På hennes fakultet hade de övat jordbävningsevakuering bara en timme före skalvet.

– Det var viktigt, för alla visste var de skulle springa. Men det blev ändå oreda, för alla försökte ta sig ut samtidigt. Ljuset i lamporna sprakade och allt rörde på sig medan vi försökte lämna byggnaden, berättar Maribel Benitez.

Ute på gården såg de hur stora skadorna var.

– Det såg ut som om någon försökt riva upp hela huset ur marken. Det var sprickor i väggarna och fönstren var på väg att falla ut. Hela universitet har evakuerats på grund av att det är skador på så många byggnader, säger Maribel Benitez.

Flera hus uppges ha kollapsat i Cuernavaca. Runt om i hela delstaten Morelos är skadorna omfattande.

– Jag är rejält rädd och omskakad, för det här kändes mycket starkare än det jordskalv som ägde rum för ett par veckor sedan. Min man hoppade från andra våningen på vårt hus, för han var rädd att huset skulle rasa – och tänkte att han till varje pris måste få ut våra två barn från förskolan, säger Maribel Benitez.

– Men nu är vi alla hemma tillsammans, så det känns lite bättre, även om det fortfarande är strömavbrott, lägger hon till.

Ämnen i artikeln

Jordbävning
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt