Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Alla kvinnor på foto av terrormarschen bortsuddade

Originalfotot från marschen i Paris.
Originalfotot från marschen i Paris. Other: Skärmbild/walla.com

När en israelisk tidning publicerade den historiska bilden på världens ledare som går armkrok efter terrordåden i Paris saknades något - kvinnorna. Tidningen anklagas nu för att ha redigerat bort alla kvinnliga statschefer. Tilltaget har mötts av kritik, skriver flera utländska medier.

Vid första anblicken ser fotografiet i tidningen HaMevaser äkta ut. Där går 40 av världens mäktigaste statschefer klädda i svart arm i arm genom Paris för att visa solidaritet med Frankrikes befolkning och personalen på den satiriska tidningen Charlie Hebdo.

Men vid en närmare titt är det något som saknas – kvinnorna. Alla kvinnor som finns på den ursprungliga bilden har redigerats bort.

Upptäckten gjordes först av den israeliska nyhetssajten walla.com.

Kvinnorna som har suddats bort är bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Paris borgmästare Anne Hidalgo och EU: s utrikespolitik och säkerhetschef Federica Mogherini. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt har beskurits så att endast hennes hand syns i ena hörnet av bilden.

I den ursprungliga bilden stod Merkel mellan Frankrikes president Francois Hollande och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. I den ”photoshoppade” versionen har hon försvunnit helt, och nu står männen sida vid sida i stället.

Den israeliska tidningen HaMevaser, som är konservativ ortodox judisk, har fått hård kritik för sin sexistiska redigering. Många anser att det var respektlöst, i synnerhet eftersom manifestationens budskap handlade om fred och allas lika värde.

Det är inte dock inte första gången som mäktiga kvinnor suddas ut på bilder. 2011 tog Der Tzitung bort Hillary Clinton (då utrikesminister) från den berömda rumsbild inifrån Vita huset när Usama bin Ladin dödades. Tidningen tvingades be om ursäkt.

Ultraortodoxa judar

Ungefär 10 procent av Israels befolkning är ultraortodoxa judar. De lever efter en konservativ form av judendomen som går direkt tillbaka till Moses bibliska lagar.

Männen måste undvika kontakt med kvinnor som de inte är gifta med. I de ultraortodoxa kvarteren i Israel råder därför könssegregering i bussar, på trottoarer och i offentliga rum.

Flickor och pojkar går i olika skolor.

Rättelse 2015-01-13 19:49
Tidningen som tog bort Clinton ur bilden heter Der Tzitung.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.