Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Alla syriska flyktingar får stanna

Alla syrier som kommer till Sverige får permanent uppehållstillstånd. Det har Migrationsverket beslutat med anledning av att krisen i Syrien har förvärrats, rapporterar SR Ekot.

– Konflikten får man ju säga, milt uttryckt, har ju förvärrats avsevärt. Vi gör bedömningen att den inte kommer att upphöra inom överskådlig tid och då gör vi en ny praxisförändring. Då gäller enligt internationell rätt att de ska få permanenta uppehållstillstånd och det är det beslutet vi har fattat, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till Ekot.

Sverige blir därmed först i EU med att ge permanent uppehållstillstånd till syriska flyktingar. Beslutet innebär också att de närmare 8.000 syrier som har tillfälliga uppehållstillstånd får stanna permanent. De får också rätt att ta hit sina familjer.

Migrationsverket har tidigare, sedan ett år, gett syriska flyktingar treåriga upphållstillstånd. Eftersom Sverige saknar diplomatisk beskickning i Syrien måste flyktingarnas anhöriga ta sig till en i ett grannland. 1.600 syrier har bett om att få sina familjer till Sverige. Två miljoner personer har flytt kriget i Syrien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.