Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Alla ukrainska trupper ska lämna Krim

Foto: Pavel Golovkin/AP

Det ukrainska försvarsdepartementet har gett order om att alla ukrainska trupper ska dras tillbaka från Krim. Det meddelar den tillfällige ukrainske presidenten, Oleksandr Turtjunov, enligt Reuters.

Anledningen till tillbakadragandet ska vara att rysk militär hotar ukrainska soldater och deras familjers liv och hälsa.

Från och med i dag måndag kommer ryska rubeln att kunna användas på Krim. Enligt ordföranden för den nyinrättade myndighet som ska övervaka penningpolitiken och betalningsväsendet på Krim kommer både rubeln och den ukrainska hryvna att kunna användas parallellt fram till den 1 januari 2016.

Löner, pensioner och bidrag kommer att betalas ut i rubel från och med nu. Enligt myndigheten ska övergången inte kunna utnyttjas för valutaspekulation. Det skriver Interfax.

Den proryska milisen som agerat i Krim kommer att övergå till att bli ett formellt nationalgarde på halvön. Dessa trupper har de senaste dagarna patrullerat runt i Krim med ryska soldater och tagit tidigare ukrainska myndighetslokaler och -platser i besittning. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.