Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/allman-spridning-av-nya-coronaviruset-i-frankrike/

Världen

Allmän spridning av nya coronaviruset i Frankrike

Frankrikes hälsominister Olivier Véran och president Emmanuel Macron möter sjukvårdspersonal på sjukhuset Pitie-Salpetriere i Paris på torsdagen.
Frankrikes hälsominister Olivier Véran och president Emmanuel Macron möter sjukvårdspersonal på sjukhuset Pitie-Salpetriere i Paris på torsdagen. Foto: Martin Bureau/AFP

För andra dagen i rad hoppar antalet som smittats av det nya coronaviruset upp med omkring 20 fall i Frankrike. Landets hälsominister deklarerade på fredagen att viruset har fått en allmän spridning i landet.

– I Frankrike har vi nu nått ett nytt stadium i epidemin, sade hälsominister Olivier Véran på fredagen, enligt Le Monde.

Franska regeringen har uppgraderat läget till fas två av tre på den nationella epidemiskalan.

På fredagen har 19 nya fall bekräftats i landet. Det är andra dagen i rad som antalet bekräftade fall ökar med en så stor mängd. På torsdagen bekräftades 20 nya fall. Totalt är det nu 57 personer som bekräftats ha smittats av viruset i Frankrike.

Frankrikes hälsominister Olivier Véran sade på fredagen att det nu finns en allmän spridning av det nya coronaviruset i landet. 

– I Frankrike har vi nu nått ett nytt stadium i epidemin och vi har nu uppgraderat till fas 2. Viruset cirkulerar i vårt territorium och vi måste begränsa spridningen, sade Olivier Véran, enligt Le Monde.

Hälsoministern förklarade att man har identifierad flera kluster av smittan i Frankrike, varav det största ligger i departementet l'Oise, strax nordöst om Paris. I l'Oise finns det på fredagen 18 bekräftade fall av covid-19, vilket är sjukdomen som det nya coronaviruset orsakar. Det är sex fler än på torsdagen. 

Under ett besök i kommunen Crépy-en-Valois, där den första franska medborgaren avled av covid-19, påminde Olivier Véran om vikten av skyddande åtgärder för att förhindra spridning. Han avrådde främst allmänheten från att skaka hand med varandra. 

Italien är fortsatt det land som är överlägset hårdast drabbat i Europa. På fredagskvällen hade landet 888 bekräftade fall av covid-19. Många fall i andra länder kopplas nu också till de hårt drabbade delarna av norra Italien.

I Förenade arabemiraten har cykeltouren UAE avbrutits sedan två italienska deltagare har bekräftats smittade av viruset. Alla deltagare, vilket innefattar drygt 500 personer inklusive journalister och arrangörer, sitter nu i karantän på ett hotell i Abu Dhabi, skriver den italienska tidningen Corriere della sera

Svenska utrikesdepartementet bekräftar för DN att svenska medborgare finns bland de som hålls i karantän.

– Vi följer händelseutvecklingen noga i Abu Dhabi och vi känner till att det finns svenskar bland de personer som är försatt i karantän på ett hotell i Abu Dhabi, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskontakt på UD, till DN.

Svenska ambassaden söker nu kontakt med de här personerna. UD vill inte uppge hur många personer det gäller.

I Norge har en sjukhusanställd bekräftats smittad av viruset, just efter en resa i norra Italien. Den anställde gick till arbetet två dagar efter att denne börjat visa symtom och hade under dessa dagar patienter, skriver Verdens gang. Nu pågår smittspårning för att identifiera de som kan ha utsatts för smitta via personen, som arbetar på ögonkliniken på Ullevåls sjukhus utanför Oslo. 

– Det medför ett stort arbete att informera patienter och anställda och genomföra smittspårning. Vi måste omdisponera våra resurser i helgen och tiden framöver, och med anledning av detta sätter vi in extra beredskap, säger sjukhuset administrativa direktör Bjørn Atle Bjørnbeth till Verdens gang.

Fyra personer har hittills tagits in för provtagning efter att ha haft kontakt med den anställde. En smittskyddsläkare som Verdens gang talat med uppger att det rör sig om flera hundra personer som nu måste kontaktas. 

Den smittade anställde mår efter omständigheterna bra och sitter i hemmakarantän. Norge har på fredagskvällen sex bekräftade fall av covid-19.

I Norden är det Sverige som har flest fall sjukdomen. I och med att fyra nya fall bekräftades på fredagskvällen är antalet i Sverige nu uppe i elva. I Danmark har ytterligare ett fall bekräftats på fredagen och det finns nu två bekräftat sjuka i landet. Finland fick sitt tredje fall av covid-19 bekräftat på fredagen. 

Läs mer: 

WHO: Risken för global spridning av nya coronaviruset ”mycket hög”

USA:s sanktioner kan förvärra virusutbrottet i Iran

Kritik mot Folkhälsomyndigheten: ”Det är så dags nu”

Amina Manzoor: Det är ett gemensamt ansvar att stoppa spridningen

Geely-huset på Hisingen oroas av ägarbesöket från Kina