Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Allt färre japaner ogillar Sydkorea

Foto: AP

Nästan fyra av tio japaner rankar grannen Sydkorea som det land man ogillar mest. Och det är goda nyheter. För ett och ett halvt år sedan var siffran ännu sämre.

Japans granne Sydkorea har under de senaste åren hamnat lågt i opinonsmätningarna när japanska medborgare tillfrågats om vilket land de ogillar mest.

Vid en mätning i maj 2014 svarade 52,1 procent av de tillfrågade att Sydkorea var det land de hyste minst varma känslor för, skriver Jiji Press som citerar en färsk opinionsundersökning.

Siffran var den högsta sedan de månatliga mätningarna började 1960 och kan enligt nyhetsbyrån förklaras av den sydkoreanske presidenten Lee Myung-baks besök på en grupp öar i Japanska havet som Japan hävdar tillhör dem.

Men nu ser japanerna ut att mildra sin kritik mot grannen i nordväst. Och det som gör dem mer positiva är sannolikt ett annat grannland, Nordkorea. Ett samarbete mellan Sydkorea och Japan när det gäller Nordkoreas kärnvapentest och raketuppskjutning förenar de två länderna, skriver Jiji Press.

En liknande undersökning när det gäller Nordkorea, beställd av BBC 2014, visar att 91 procent av japanerna anser att Nordkorea ger negativa associationer medan bara en procent anser att landet kan förknippas med något positivt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.