Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/allt-fler-dor-i-bastun-i-finland/

Världen

Allt fler dör i bastun i Finland

Ett genomsnittligt år dör fler finländare i bastun än i cykelolyckor. Foto: FREDRIK FUNCK

Antalet människor som dör i bastun i det bastuälskande Finland har stigit de senaste decennierna. 2017 dog 61 personer i värmen och i fjol 51. Variationer finns, men dödsfallen i stort är fler nu än under 00-talet då mellan 30 och 40 bastubadare dog årligen.

TT Text

Som jämförelse dör i genomsnitt 30 finländare årligen i cykelolyckor och i fjol omkom 42 personer i bostadsbränder, enligt preliminär statistik.

Som bastudöd räknar landets statistikcentral endast fall där människor dött av den höga värmen. Det typiska är att en bastubadare somnar och avlider av antingen för hög kroppstemperatur eller av uttorkning, rapporterar public servicekanalen Yle.

Att bastubad ändå är hälsosamt slås fast i en studie från Östra Finlands universitet. Enligt den är risken att dö i förtid av hjärt- och kärlsjukdom lägre för personer som bastar fyra till sju gånger i veckan än för dem som inte bastar alls eller enbart en gång i veckan. Professor Jari Laukkanen, som varit med och gjort studien, anser att det finns en koppling mellan dödsfall i bastun och alkohol.

– Det har konstaterats att alkohol nästan alltid är inblandat när någon dör i bastun. Det är beklagligt, säger han till Yle.

Enligt rättsläkaren Antti Virtanen vid Institutet för hälsa och välfärd, som särskilt studerar bastudöd, finns även en koppling till sjukdomar som alzheimer.

– Demenssjukdomar hör oftast inte ihop med hastiga sjukdomsattacker, men de kan leda till att en person till exempel inte inser när det är dags att lämna bastun.

Ämnen i artikeln

Finland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt