Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/allt-fler-fragetecken-kring-boris-johnsons-halsa/

VÄRLDEN

Boris Johnson intensivvårdas på sjukhus i London

47 sek. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas sedan hans tillstånd försämrats.

PARIS. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har förts till en intensivvårdsavdelning på ett sjukhus i London.

Utrikesminister Dominic Raab leder regeringen under Johnsons frånvaro.

För en och en halv vecka sedan, den 27 mars, meddelade Boris Johnson att han insjuknat i covid-19 och isolerat sig i premiärministerbostaden på Downing Street i London.

Redan då hade han feber och hosta, och tillståndet har sedan gradvis försämrats. De andra ministrarna har försökt bevara bilden av en premiärminister som deltar aktivt i videokonferenser och insatserna mot covid-19, men anonyma rådgivare har uppgett för brittiska medier att Johnson sett alltmer medtagen ut.

Flera läkare ska också ha varit oroade för hans andning.

Strax efter drottning Elizabeth II:s tal till nationen i söndags kväll fördes premiärministern till St Thomas-sjukhuset i centrala London, där han enligt uppgifter i tidningen The Times ska ha fått syrgas och genomgått en rad undersökningar.

Boris Johnson deltar i ett videomöte. Bilden togs vid ett tidigare tillfälle.
Foto: AFP

Sannolikt rörde det sig om lungröntgen och andra undersökningar som är svåra att göra i premiärministerbostaden. På måndagen blev Boris Johnson formellt inlagd ”för observation”.

”På min läkares inrådan åkte jag i går till sjukhus för att genomgå rutinundersökningar, eftersom jag har symtom orsakade av coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakt med mitt team, medan vi tillsammans kämpar för att bekämpa viruset och hålla alla trygga”, skrev Boris Johnson (eller hans pressansvariga) på Twitter.

Ännu vid 19-tiden på måndagen svensk tid uppgav utrikesminister Dominic Raab att Boris Johnson ledde regeringens arbete och var ”bekväm” på sjukhuset.

Bara drygt två timmar senare sa dock en talesperson för den brittiska regeringen till flera brittiska medier att situationen ändrats hastigt:

– Under kvällen har premiärministerns tillstånd försämrats och efter inrådan från hans medicinska team har han förts till en intensivvårdsavdelning på sjukhuset. Premiärministern får utmärkt vård av vår sjukvårdspersonal, sa den icke namngivna talespersonen enligt Sky News.

Att Johnson nu förts till en intensivvårdsavdelning beskrivs som ”en försiktighetsåtgärd”, om han skulle behöva en respirator för att kunna andas. Att premiärministerns tillstånd är allvarligt är dock uppenbart.

Frågorna började hopa sig redan när han sökte sjukhusvård samma kväll som drottning Elizabeth II höll tal till nationen – något monarken bara gjort fyra gånger tidigare under sina 68 år på tronen.

Men trots att den biträdande hälsoministern Nadine Dorries och biträdande utrikesministern James Duddridge antydde att Johnson kunde komma att träda åt sidan tillfälligt, var den officiella linjen under hela måndagen att allt var väl med premiärministern.

Enligt Sky News var Johnson på måndagskvällen fortfarande vid medvetande. Men han ska nu ha bett utrikesminister Dominic Raab att ersätta honom ”där det så behövs”.

Utrikesminister Dominic Raab leder regeringen.
Foto: AFP

Redan på morgonen ledde Raab ett möte med den särskilda kommitté som samordnar insatserna mot det nya coronavirusets spridning, och han väntas nu även leda ett regeringssammanträde på tisdagen.

Även Boris Johnsons gravida partner Carrie Symonds har fått symtom och är sedan en vecka tillbaka isolerad, men hon uppges må efter omständigheterna väl.

Samtidigt fortsätter hundratals människor att avlida varje dag i covid-19. Fler än 5.300 personer har nu avlidit i sjukdomen i Storbritannien.

Liksom i Italien, Spanien och flera andra europeiska länder finns indikationer på att antalet nya dödsfall per dag börjar plana ut. Men läget är fortfarande mycket ansträngt inom vården och ingen vågar dra några säkra slutsatser.

Uppemot 750.000 britter har anmält sig som frivilliga för att hjälpa till i krisen, och från och med tisdagen kommer flera tusen av dem att tilldelas uppgifter via en särskild app. Det kan då handla om att bistå äldre och andra utsatta personer, transportera sjukvårdsmateriel, eller – för de som tidigare arbetat i vården – att rycka in och arbeta där det tillfälligt behövs extra personal.

Läs mer:

Katrine Marçal: Regeringen vill hamra in att Johnsons tillstånd inte förvärrats

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt