Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 08:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/allt-fler-inom-den-ryska-eliten-far-covid-19/

Världen

Allt fler inom den ryska eliten får covid-19

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.
Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Foto: Musa Sadulayev/AP

Utåt försäkrar den ryska politiska eliten att allt är under kontroll. I praktiken insjuknar allt fler ministrar och höga tjänstemän i covid-19. Det senaste offret är enligt Interfax Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. 

Ramzan Kadyrov har infört hårda regler i sin tjetjenska republik. Kaféerna, restaurangerna och skönhetssalongerna stängdes i början av mars. All in- och utfart till republiken, som är en del av Ryssland, har begränsats till ett minimum. Den som bryter mot reglerna hotas av straffarbete.

Samtidigt uppvisar Kadyrov själv en sorglös inställning till coronaviruset.

– Folk ligger sömnlösa på grund av något virus från Kina. Dö ska man göra i alla fall! Folk dör i tusental av vanlig flunsa. Den som lever hälsosamt klarar coronan. Ni kan stärka er immunitet genom att blanda citron och honung i vatten. Ät vitlök för att rena blodet, rådde Kadyrov det tjetjenska parlamentet i början av mars.

Reglerna för att begränsa spridningen av viruset har han själv inte följt utan har fortsatt att resa kors och tvärs inom Tjetjenien. Enligt Interfaxs uppgifter flögs han till Moskva i torsdags och ligger nu intagen på ett sjukhus med diagnosen covid-19. Kadyrov själv har inte bekräftat detta, men även den statliga nyhetsbyrån TASS har samma uppgifter.

Ramzan Kadyrov är långt ifrån den enda högt uppsatta politiker eller tjänsteman i Ryssland som smittats av corona. Den 12 april bekräftade Putins pressekreterare Dmitrij Peskov att han och hans fru har covid-19. Den 30 april kom beskedet att premiärminister Michail Misjustin har insjuknat, Han är den fjärde i raden av coronapositiva ryska ministrar. Dit hör även kulturminister Olga Ljubimova och byggminister Vladimir Jakusjev, samt hans vice minister Dmitrij Volkov. 

Rysslands kulturminister Olga Ljubimova.
Rysslands kulturminister Olga Ljubimova. Foto: Mikhail Klimentyev/TT

I slutet av mars briserade en skandal i Stavropol i södra Ryssland. Det visade sig att distriktets chefläkare för virussjukdomar, Irina Sannikova, i hemlighet hade åkt på en semesterresa till Spanien den 6–9 mars utan att meddela sin arbetsgivare. Väl hemkommen följde hon inte reglerna för karantän utan återvände genast till jobbet. Sannikova insjuknade i covid-19 och kommer att dras inför rätta, bland annat för att ha utsatt andra för fara inom sin yrkesutövning.

Till saken hör att den ryska eliten älskar att resa. Italien, Frankrike och Spanien som alla haft hög smittspridning tillhör favoritländerna. Många ryska högre tjänstemän har värdefulla fastigheter i dessa länder. Peskov firade sitt bröllop på en lyxjakt utanför Sardinien och Misjustins familj älskar att semestra på lyxhotell i Italien. Till de första kända coronafallen i Ryssland hörde oligarkfamiljen Tjigirinskaja, som efter att ha festat vilt i Courchevel (om vilket de rapporterat i detalj på Instagram) återvände till Ryssland smittade med corona. 

Ivan Konovalov, som är pressekreterare för läkarnas intresseorganisation Läkaralliansen (Allians vratjej) säger till DN att det knappast är resandet som har gjort att den ryska eliten insjuknat.

 – Det här är bara ett bevis på hur omfattande coronaepidemin är i Ryssland. Coronan smittar alla, i det här fallet kan eliten inte ha några egna regler.

Läs mer:

Rysslands liberala etablissemang sluter upp kring metoo-anklagad journalist 

Begravningar med öppen kista förbjuds i Sankt Petersburg