Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Allt fler IS-attacker efter markförluster

Foto: AFP

Forskare har under våren varnat för att terrorsekten Islamiska Statens markförluster kommer leda till fler terroristattacker. Söndagens attack i Bagdad kom bara en vecka efter att irakiska trupper återvunnit staden Falluja.

Terrorattacken i Bagdad på söndagsmorgonen är en av de värsta enstaka bombningarna i Irak, sett till antalet döda. Det väntas ta flera dagar att få fram alla offer ur rasmassorna. Attacken drabbade staden bara en vecka efter att den irakiska armén lyckats ta tillbaka staden Falluja.

Den framträdande irakiska politikern Mowaffak Baqer al-Rubaie sa efter attacken på söndagen att IS allt oftare tar till traditionell terrorism i takt med att de förlorar mark i Irak.

– De är så desperata att höja stridsviljan hos sina krigare varav många nu lämnar gruppen dagligen. Jag tror att den här sortens attacker kommer att öka, sa han till Al Jazeera efter dådet.

Under de senaste 1,5 åren har IS förlorat väsentliga markområden och bedömare har varnat för att terrorsekten som reaktion på det kommer att utföra allt fler attacker.

I december kunde irakiska trupper återta Ramadi från IS, i februari fortsatte de att erövra områden till öster om staden, bland annat Husaiba al-Sharqiya.

I samband med att armén tog tillbaka Falluja sa Iraks premiärminister Haider al-Abadi att framgången skulle bana väg för ett återtagande också av Mosul, en av organisationens viktigaste städer och dess numera enda stora stad i Irak.

Under det första kvartalet av 2016 utförde IS 891 attacker i Irak och Syrien, enligt försvarsanalysföretaget IHS Janes Centrum för Terrorism och Uppror, vilket var mer än under någon tremånadersperiod sedan IS vann stora landområden 2014.

– Gruppen tar till mer och mer våld riktat mot massmord eftersom de pressas från flera håll, sa chefen för institutionen Matthew Henman, enligt Reuters.

Enligt Magnus Ranstorp, terrorexpert och forskningsledare vid Försvarshögskolan, kan man se de senaste kraftiga attackerna som en kombination av att IS har blivit mer trängda och att de har blivit mycket duktiga på att bygga in och gömma sprängmedel.

– De vill markera att de fortfarande har kraft att vara en formidabel motståndare. Efter att ha blivit bekämpade av amerikanarna i tio år har de blivit väldigt duktiga tekniskt sett.

Trots att IS tappat mark, soldater och pengar den senaste tiden är det fortfarande svårt att uppskatta hur stora de är, menar han.

– Det är långt kvar innan man kan säga att IS är inträngda i ett hörn. Förlusten av Falluja var en jätteförlust, men de har fortfarande kvar Mosul och Raqqa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.