Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/allt-fler-manniskor-pa-flykt-anlander-till-kriget-i-jemen/

Världen

Allt fler människor på flykt anländer till kriget i Jemen

Förödelse i Saana i Jemen. Arkivbild.
Förödelse i Saana i Jemen. Arkivbild. Foto: Hani Mohammed/AP

Antalet migranter som kommer till Jemen väntas öka med 50 procent i år jämfört med 2017. Människosmugglare utnyttjar konflikten i landet, säger Internationella migrationsorganisationen, enligt Reuters

Amanda Dahl
Rätta artikel

I dag är nästan 150.000 människor på flykt från Afrikas horn till länderna omkring Arabiska viken. Det är betydligt fler än de 107.000 personer som kommit till Europa över Medelhavet under året, enligt FN:s migrationsorganisation IOM. 

– Det här är en nödsituation, en kris som är minst lika stor, och förmodligen större än någon av de andra stora flyktingströmmarna som finns i världen i dag, säger IOM:s talesperson Joel Millman, enligt Reuters

Över 90 procent av de som flyr genom Jemen kommer från Etiopien och resterande har flytt från Somalia, enligt IOM:s bedömningar. Var femte person är minderårig och de flesta av dem reser ensamma.

Hittills i år har 156 personer drunknat på Adenviken dokumenterats av organisationen. Sedan 2014 har över 700 dött på resan, men Joel Millman säger att deras siffror är lägre än de verkliga. 

Många fall uppmärksammas aldrig och vissa människosmugglare tvingar passagerarna i båten att hoppa i vattnet så snart kusten blir synligt, vissa resulterar i att många drunknar. 

– Det är inte förrän vi hittar kropparna på stranden som vi vet att det skett, säger Joel Millman. 

Kriget i Jemen utnyttjas av de som smugglar människor på flykt som säger att vägen är säker eftersom konflikten gör att myndigheterna inte längre har koll på landets gränser. 

– När de väl anländer möter det något helt annat. De måste ta sig över minfält, undvika skottlossningar och klara sig från de många trafikolyckorna, det är otroligt farligt längs gränsen. Vi har sett många dödsfall under de senaste tre åren, säger Joel Millman. 

Mänga av de som flyr lämnar sina hemländer på grund av bristen på arbete och söker sig till Saudiarabien och Förenade arabemiraten för att det ska finnas arbete. Mellan november förra året och juli i år deporterade Saudiarabien 10.000 etiopiska medborgare per månad, enligt en rapport från FN. 

Läs mer: 

Chansen ökar för att FN-samtalen om Jemen i Sverige verkligen blir av 

Hon ska förhandla om fred i Jemen – hotas samtidigt av utvisning från Sverige 

FN varnar för värsta svältkatastrofen på 100 år i Jemen