Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:42 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/allvarliga-anklagelser-mot-libyens-nya-styre/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Allvarliga anklagelser mot Libyens nya styre

Rebellerna i Libyen begick svåra krigsbrott under inbördeskriget. Och den nya regimen bryter ännu mot grundläggande mänskliga rättigheter. Det hävdar FN i en ny rapport som presenteras på måndag.

Rapporten kommer att läggas fram inför FN:s säkerhetsråd av FN-chefen Ban Ki-moon. Nyhetsbyrån Reuters har läst utkastet och i det förekommer både nya samt tidigare kända uppgifter.

Till det mest graverande hör att omkring 7.000 personer, de flesta utlänningar, i dag hålls fångar i libyska fängelser. Där utsätts de för tortyr, rasistiska attacker och andra övergrepp. Merparten av de inspärrade personerna kommer från länder söder om Sahara.

Ban Ki-moon konstaterar i rapporten att de politiska fångar som hölls inspärrade under Khaddafi har släppts, men nu ersatts av nya. Och de är fångar som än så länge inte tycks ha några rättigheter att luta sig emot, exempelvis har de inga rättegångar att vänta.

Orsakerna till fångenskapen varierar. Många av de fängslade greps under strider i rebellernas områden utan identitetshandlingar, andra kämpade för Khaddafi. Många av de soldater som stred för den förre diktatorn har avrättats.

Övergångsrådets insatser för att förhindra övergrepp anses inte vara tillräckliga.

Amnesty International har tidigare varnat för att rebellerna nu är på väg att upprepa de misstag som den förra regimen begick då grundläggande mänskliga rättigheter åsidosattes.

I den kommande rapporten skriver FN-chefen också att det libyska rättssystemet är under all kritik. De flesta av landets domstolar är stängda på grund av bristande säkerhet. Domare och administrativ personal saknas dessutom som läget nu är, enligt Ban Ki-moon.

Helt utan förtroende kan dock inte det inhemska rättssystemet stå. Trots uppgifterna om undermålig säkerhet förklarade Internationella brottmålsdomstolen, ICC, så sent som på onsdagen att den beslutat ge godkännande till att Khaddafis som Saif al-Islam ställs inför rätta i sitt hemland i stället för i Haag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.