Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Allvarligt skadade i läkemedelstest

Fem personer vårdas på sjukhus och ytterligare en har förklarats hjärndöd efter ett misslyckat läkemedelstest i Frankrike. Nu har landets läkemedelsmyndighet inlett en utredning av bolaget Biotrial.

Enligt hälsominister Marisol Touraine inträffade "den allvarliga olyckan" vid ett försök med läkemedel i närheten av Rennes i nordvästra Frankrike. Ministern sade att hon skulle besöka staden på fredagen.

Testet var en så kallad fas 1-studie, det vill säga första gången läkemedlet testas på människor. Ett litet antal människor får då en liten dos av läkemedlet under noggrann övervakning Syftet är att kontrollera om det har några biverkningar, inte för att testa om läkemedlet fungerar, skriver BBC.

Läkemedelstestet har nu stoppats.

Det är oklart hur många människor som är inblandade, men sex av deltagarna vårdas på sjukhus varav en ligger i koma och har förklarats hjärndöd, enligt medieuppgifter. Tillståndet för de övriga fem uppges vara allvarligt. De första sjuka deltagarna togs in för vård på universitetssjukhuset i Rennes redan i början av veckan, uppger franska medier.

I ett uttalande av det franska hälsodepartementet ska deltagarna ha testat "ett läkemedel oralt som utvecklas av ett europeiskt laboratorium", vilket man hade tillstånd att göra.

Till en början rapporterade flera franska medier att det enligt obekräftade uppgifter var ett cannabisbaserat smärtstillande medel som höll på att utprovas. En uppgift som hälsoministeriet sedan dementerade utan att uppge vilken typ av medicin som testades.

Frankrikes läkemedelsmyndighet (ANSM) har startat en utredning av det privatägda laboratoriet. Även åklagarmyndigheten ska granska fallet. Marisol Touraine sade på fredagen att det var angeläget att ”gå till botten med denna tragiska olycka” och hitta vem som är ansvarig.

Tusentals människor runt om i världen deltar årligen frivilligt i kliniska läkemedelstester. Allvarliga skador eller dödsfall är mycket sällsynta. Vanligtvis börjar forskare med lägsta möjliga dos för människor efter omfattande drogtester på djur, enligt AP.

Läkemedelsbolaget Biotrial, med huvudkontor i Rennes, skriver på sin hemsida att de har över 25 års erfarenhet av kliniska prövningar. I Frankrike, kan vuxna som anmäler sig för Biotrials tester tjäna mellan 100 euro och 4.500 euro (cirka 930 kronor och 42.000 kronor).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.