Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/alpby-invaderas-av-turister-i-jakt-pa-verklighetens-frost/

Världen

Alpby invaderas av turister i jakt på verklighetens Frost

00:56. Här är den pittoreska alpbyn Hallstatt som invaderas av turister i jakt på verklighetens Frost.

BERLIN. Efter rykten om att den österrikiska alpbyn Hallstatt varit förebild för Disneyfilmerna Frost och Frost 2 översvämmas byn av turister. Varje år tar den pittoreska orten med bara 780 invånare emot en miljon besökare. Stadens styre vädjar till omvärlden om att åka någon annanstans.

Omkring fyra timmars tågresa från Wien ligger alpbyn Hallstatt som ser ut att vara tagen ur ett vykort, för att inte säga ur en saga. Mellan en kristallklar sjö och höga berg tornar pittoreska hus med fasader målade i olika färger och blomsterarrangemang som hänger ner från blomlådor och balkonger. 

Byn är uppskriven på Unescos världsarvslista och har potential att vara vad man på tyska kallar en Sehnsuchtsort, en plats att drömma sig bort till. 

Om det inte vore för alla turister som varje år invaderar de trånga gränderna. 

Sedan envisa rykten gjort gällande att Hallstatt är förebild för Disneys filmer Frost och Frost 2 har antalet besökare exploderat. På senare tid har byn med 780 invånare tagit emot en miljon turister om året. 

Läs den siffran igen: en miljon.

Disney har inte velat bekräfta att det är verkligen är Hallstatt som kreatörerna till Frost I och II haft i åtanke när det fiktiva kungariket Arendelle skapades. Men det tycks inte spela någon roll: som mest kommer 10.000 besökare om dagen och längs byns enda riktiga gata stockar sig turistbussarna. 

Bild 1 av 2 Turister vid Hallstattsjön.
Foto: Matthias Röder/dpa
Bild 2 av 2 Turister i Hallstatt i Österrike -byn invaderas av turister sedan rykten gjort gällande att den är förebild för Disneys Frost-filmer.
Foto: Xinhua/Sipa USA

Särskilt populär är byn bland långväga turister från Asien. Detta trots att de inte hade behövt resa riktigt så långt för att besöka en exakt kopia av alpbyn. 2011 lät nämligen ett kinesiskt statsägt företag uppföra ett närmast identiskt plagiat i provinsen Guangdong, 7.100 kilometer från originalet. 

Sedan dess har antalet turister som velat besöka Hallstatt bara blivit fler. 

Borgmästaren Alexander Scheutz har tvingats dra i nödbromsen i förhoppningen om att turisterna ska åka någon annanstans. 

– Vi klarar inte mer. De många turister som kommer till oss är en enorm börda för befolkningen, säger han i en intervju med tidningen Der Spiegel. 

Och då har den riktiga turistsäsongen inte ens börjat.  

Läs mer: Frost 2 en stark uppföljare med kamp och systerskap