Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ambassaden i Moskva vill inte hissa prideflaggan

Foto: AFP

I ett upprop på Facebook uppmanas den svenska ambassaden i Moskva att hissa regnbågsflaggan till stöd för homosexuellas rättigheter. 

Tenoren Rickard Söderberg har startat ett upprop på Facebook som uppmanar den svenska ambassaden i Moskva att hissa regnbågsflaggan under Pride-veckan – till stöd för homosexuellas rättigheter. 

Men ambassaden väljer att inte göra det, rapporterar SR:s Kulturnytt. 

– Vi håller oss till praxis och det är att hissa den svenska flaggan. Vi jobbar med frågor om mänskliga rättigheter på andra sätt än att hissa flaggor, säger Lena Tranberg på UD:s presstjänst, till Kulturnytt. 

Men en annan ambassad ska tidigare i år ha hissat prideflaggan: 

– Jag har hört från från ambassaden i Pristina i Kosovo som sa att de hissade regnbågsflaggan i maj, vilket visar att en ambassad får gör så. Så det är bara en fråga om att vilja, säger Rickard Söderberg, enligt Kulturnytt.  

Hittills har hans initiativ gillats av 26 000 Facebook-användare.

– Jag har fått överraskade stor respons, både från privatpersoner som engagerar sig och från etablissemanget som börjar förstå att det här är på riktigt, säger Rickard Söderberg.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.