Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ambassador-trump-hade-fullt-upp-med-att-forsoka-kopa-gronland-lade-ukrainakrisen-pa-is/

Världen

Ambassadör: Trump hade fullt upp med att försöka köpa Grönland – lade Ukraina på is

Grönlands huvudstad Nuuk. Foto: Keith Virgo/AP

President Trump hade så fullt upp med att försöka köpa Grönland i somras att han inte verkar ha haft tid att prioritera Ukraina. Det framgår av USA:s ambassadör Bill Taylors vittnesmål inför kongressen.

– Det tog mycket energi, säger han.

Danska politiker reagerade med bestörtning när uppgifterna om att Donald Trump ville köpa Grönland blev kända i somras. Efter att presidenten fick nobben ställde han in ett planerat statsbesök i Danmark, där han skulle träffa danska statsministern Mette Frederiksen.

Nu hävdar USA:s tillförordnade ambassadör i Ukraina att Trumps fokusering på Grönland tog upp så mycket av presidentens tid att han hade svårt att fokusera på Ukrainakrisen, skriver CNN.

I mitten av juli stoppade Vita huset den militära hjälpen till Ukraina och en rad högt uppsatta personer i presidentadministrationen försökte få till stånd ett möte med Trump för att försöka övertyga honom att återuppta biståndet, men lyckades inte förrän i september, sade USA:s Ukrainaambassadör Bill Taylor när han vittnade inför kongressen den 20 oktober i samband med riksrättsprocessen mot Trump.

Det här framkommer av en 324 sidor lång utskrift av vittnesmålet – som skedde bakom stängda dörrar – och nu har offentliggjorts, enligt uppgifter från NBC News och The Guardian.

Enligt ambassadören var flera nyckelpersoner ute och reste, vilket bidrog till svårigheten att spika ett möte, men han menar också att Grönland var en distraherande faktor.

– Jag tror också att det här var samtidigt som Grönlandsfrågan, om att köpa Grönland, vilket tog mycket energi av nationella säkerhetsrådet, sade ambassadören.

Bill Taylor menar att såväl han själv som försvarsministern, utrikesministern, CIA-chefen och nationella säkerhetsrådgivare tryckte på för ett möte – utan framgång.

– Det var svårt att planera in ett sådant möte, säger han. 

Läs mer: 

”Trump vill köpa Grönland av Danmark” 

Trump ställer in resa på grund av Danmarks nej till att sälja Grönland 

Varför vill Trump så gärna ha Grönland?